Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζ. Τρισέ: Από το Μάρτιο τα νεότερα για επιτόκια

Την υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά και την διατήρηση της αβεβαιότητας και της αδυναμίας των οικονομιών επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 2%.

Ζ. Τρισέ: Από το Μάρτιο τα νεότερα για επιτόκια
Την υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά και την διατήρηση της αβεβαιότητας και της αδυναμίας των οικονομιών επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 50 μ.β. στο 2%.

Παράλληλα, υποδήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα μεταβολή των ευρωπαϊκών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, με τις όποιες εξελίξεις να αναμένονται από τη συνεδρίαση του Μαρτίου και μετά.

O κ. Τρισέ επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν και ότι τα ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των τιμών δείχνουν ισορροπημένα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι εάν ανακάμψει το πετρέλαιο, υπάρχει ενδεχόμενο ενίσχυσης του πληθωρισμού στο β' εξάμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,6% το Δεκέμβριο από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, αποτυπώνοντας την ισχυρή υποχώρηση στην πετρελαϊκή τιμή.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα παραμείνει περιορισμένη για παρατεταμένη χρονική περίοδο και ότι η οικονομική αδυναμία σε παγκόσμια βάση θα διατηρηθεί και στα επόμενα τρίμηνα. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η σημερινή απόφαση για τα επιτόκια ήταν ομόφωνη η τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις.

Αναφορικά με την κατάσταση στις πιστωτικές αγορές, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα βοηθήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v