Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύφεση γκρεμίζει τη Wall Street

«Κατακόκκινοι» βάφτηκαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά εξαιτίας της κάθετης πτώσης των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας. Πτώση 23% για Citi, «βούλιαξαν» οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου.

«Κατακόκκινοι» βάφτηκαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά εξαιτίας της κάθετης πτώσης των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η Citigroup σημείωσε θεαματικές απώλειες άνω του 23%, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν αρνητικά τα σχέδια αναδιάρθρωσης που διέρρευσαν και προβλέπουν διαμελισμό του τραπεζικού κολοσσού.

Και όλα αυτά παρά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Citi και Morgan Stanley για πώληση της χρηματιστηριακής Smith Barney, ώστε η πρώτη να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Το γκρέμισμα της Citigroup επηρέασε το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου, με εταιρίες όπως η Morgan Stanley (-10%) και η Bank of America (-5%) να καταγράφουν θεαματικές απώλειες.

Στο «κόκκινο» βρέθηκε και ο ενεργειακός κλάδος κατόπιν της υποχώρησης του πετρελαίου στην περιοχή των 37 δολαρίων το βαρέλι. Ενδεικτικά, οι Chevron και Εxxon σημείωσαν πτώση της τάξης του 3,8% και 4% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ η αγορά κλονίστηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου εμπορίου που έκανε λόγο για μείωση 2.7% στις πωλήσεις λιανικής το Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι, μέγεθος διπλάσιο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επίσης, τα αποθέματα των επιχειρήσεων υποχώρησαν 0,7% το Νοέμβριο έναντι 0,5% που ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές.

Εξάλλου, η Fed δημοσίευσε το Beige book στο οποίο αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε κατά το μήνα που διανύουμε και ότι δεν προβλέπεται ανάκαμψη πριν το τέλος του.

Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα ο επενδυτικός κόσμος ελπίζει στις κινήσεις της Fed και της κυβέρνησης Obama για αναστροφή της τάσης.

Σε επίπεδο δεικτών ο Dow Jones υποχώρησε 2,94% στις 8.200,14 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3,35% στις 842,62 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 3,67% στις 1.489,64 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 820 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Σαφώς αρνητική ήταν η τελική εικόνα, με τους αρνητικούς τίτλους να υπερτερούν θεαματικά των θετικών στο NYSE σε αναλογία 10 προς 1, ενώ στο Νasdaq η αναλογία αρνητικών-θετικών κυμάνθηκε στο 4 προς 1.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Bank of America και ProShares, ενώ στο Nasdaq αυτές των Powershares, Intel και Microsoft.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 6,53% στα 13,88 δολάρια, ενώ κατέγραφε θεαματικές απώλειες 9,47% στα 3,25 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Πτωτικά 12,25% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,59 δολάρια.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Wall Street οδήγησε σε θεαματικές απώλειες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 4,97% στις 4.180,64 μονάδες, ενώ ο DAX έκλεισε με απώλειες 4,63% στις 4.422,35 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 4,56% στις 3.052,00 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v