Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιμορραγεί η Wall λόγω λιανικής-τραπεζών

Αιμορραγεί η Wall καθώς τα δραματικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επιτείνουν το ήδη αρνητικό κλίμα από την ελεύθερη πτώση των τραπεζών. Απώλειες 15% για Citi. "Βουτιές" στους ευρωπαϊκούς δείκτες με τον FTSE στο -6%.

Εντονα πτωτική εικόνα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς τα δραματικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επιτείνουν το αρνητικό κλίμα από την "βουτιά" των τραπεζών λόγω των ανακοινώσεων Q4.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 3,25% στις 8.171 μονάδε,ς ο S&P 3,4% στις 838 μονάδες και ο  Nasdaq 2,99% στις 1.168 μονάδες.

Η πτώση ξεκίνησε σήμερα από το ...ξημέρωμα, με σημαντικές απώλειες για τα χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης. Ωστόσο η πτώση μετατράπηκε σε κατρακύλα μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων από την αμερικανική αγορά.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 2,7% τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο απ’οσο αναμενόταν (1,2%-1,7$).

Στον αντίποδα, το τρίμηνο Libor υποχωρεί στο 1,08% από 1,09% και παράλληλα οι αιτήσεις επαναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών και πλέον. Αυτές οι εξελίξεις ισορροπούν κάπως τις πιέσεις από το «καταστροφικό» δ’ τρίμηνο επιχειρήσεων από όλο το φάσμα των επιχειρηματικών κλάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει πάντως εξαιρετικά πιεσμένος, με την Deutsche Bank να «βουλιάζει» 10% στις ευρωπαϊκές συναλλαγές κατόπιν ζημίας 4,8 δισ. ευρώ στο δ΄τρίμηνο και την HSBC να υποχωρεί 7,9% εξαιτίας προειδοποίησης από την Morgan Stanley.

Η Citigroup υποχωρεί στις αμερικανικές συναλλαγές 15%.

Αυτή την ώρα ο δείκτης DAX στην Γερμανία διολισθαίνει 5%, και ο FTSE 6%. Η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν ξεπερνούσε το 1,5%-2% μέχρι την δημοσιοποίηση των μεγεθών για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v