Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερική ανάκαμψη στη Wall Street

Μικτό κλείσιμο μετά από ρευστή συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά. Έντονες ανησυχίες για δυσμενείς ανακοινώσεις εταιρικών κερδών το δ΄ τρίμηνο. Στήριξη από ενέργεια, ανάκαμψη για Citi. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Μικτή εικόνα μετά από ρευστή συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με έντονες ανησυχίες να επικρατούν για δυσμενείς ανακοινώσεις εταιρικών κερδών το δ΄ τρίμηνο και τη στήριξη να έρχεται από τις εταιρείες ενέργειας, αλλά και τις τράπεζες με τη Citigroup να πρωταγωνιστεί.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε επίσης στη σημερινή συνεδρίαση ο μεταλλευτικός κολοσσός Alcoa που ανακοίνωσε ζημίες για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Τα αποτελέσματά της εταιρείας διέψευσαν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις με συνέπεια η μετοχή της να υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 5%.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές των Citigroup (+5%) και Μorgan Stanley (+0,30) αντισταθμίζοντας -ειδικά η πρώτη- τις βαριές απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης.

Εξάλλου, η Citigroup επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εξελίσσονται διαπραγματεύσεις με τη Μorgan Stanley για πώληση της χρηματιστηριακής Smith Barney, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά της, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο διέρρευσαν πληροφορίες για σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας που προωθεί ο CEO V.Pandit.

Ισχυρές απώλειες, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κατέγραψε η μετοχή της Bank of America (-7%), ενώ θεαματικά κέρδη σημείωσε η JPMorgan (+6 %).

Το έντονα αρνητικό κλίμα στη Wall Street αντιστάθμισαν σε σημαντικό βαθμό οι εταιρίες ενέργειας κατόπιν της ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου που έκλεισε στα 38,42 δολάρια το βαρέλι.

Ενδεικτικά οι Chevron και Exxon ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,4% και 1,7% αντίστοιχα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε οριακά 0,30% στις 8.448,56 μονάδες, ο S&P κατέγραψε ήπια άνοδο 0,18% στις 871,79 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε οριακά (0,50%) στις 1546,46 μονάδες.

Εν τω μεταξύ από το μακροοικονομικό πεδίο ήρθε η ανακοίνωση για μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το Δεκέμβριο στα 40,4 δισ. δολάρια από 57,2 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, με την πτώση να υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν διαμόρφωσή του στα 51 δισ. δολάρια.

Η διαμόρφωση του εμπορικού ελλείμματος σε τόσο χαμηλά επίπεδα οφείλεται στην πρόσφατη «κατρακύλα» των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά και στον περιορισμό των εισαγωγών εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke δήλωσε πως τα υπάρχοντα δημοσιονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αγοράσει ή να εγγυηθεί για "τοξικά" στοιχεία ενεργητικού διαφόρων τραπεζών ώστε να επιτύχει στην προσπάθεια αναζωογόνησης της αμερικανικής οικονομίας.

Επιστρέφοντας στη Wall Street, λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 650 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,1 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Ισορροπημένη η τελική, με τους αρνητικούς τίτλους να υπερτερούν οριακά των θετικών στο NYSE, ενώ στο Νasdaq η αναλογία αρνητικών-θετικών κυμάνθηκε στο 7 προς 6.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Bank of America και General Electric, ενώ στο Nasdaq αυτές των Intel και Microsoft και Nvidia.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 1,58% στα 14,98 δολάρια, ενώ κατέγραφε απώλειες 1,67% στα 3,53 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Πτωτικά 2,27% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,18 δολάρια.

Πτωτικά έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,61% στις 4.399,15 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,49% στις 3.197,89 μονάδες. Πτώση 1,75% σημείωσε ο DAX στις 4.636,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v