Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δεν επαρκούν τα μέτρα" προειδοποιεί ο Β.Bernanke

Η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αγοράσει ή να εγγυηθεί για "τοξικά" στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke.

Δεν επαρκούν τα μέτρα προειδοποιεί ο Β.Bernanke
Τα υπάρχοντα δημοσιονομικά κίνητρα δεν επαρκούν και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αγοράσει ή να εγγυηθεί για "τοξικά" στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία, καθώς τα δημοσιονομικά κίνητρα δεν αρκούν, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke.

“Οι δημοσιονομικές κινήσεις δύσκολα θα δώσουν ώθηση σε διαρκή ανάκαμψη, εκτός κι αν συνοδευτούν με εύρωστα μέτρα για την περαιτέρω σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού συστήματος,» δήλωσε ο κ. Bernanke σε ομιλία του στο London School of Economics.

Τα σχόλια του Κεντρικού Τραπεζίτη υποδεικνύουν ότι ίσως προσπαθεί να επηρεάσει τις συνομιλίες ανάμεσα στο νομοθετικό σώμα και τους οικονομικούς συμβούλους του Προέδρου Barack Obama όσον αφορά το πώς θα αναπτυχθεί το επόμενο κομμάτι 350 δισ. δολ. από το πακέτο διάσωσης που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο.

Αν και ορισμένοι Δημοκρατικοί επικεντρώνονται στην προσφορά αρωγής προς τους κατόχους κατοικιών, ο επικεφαλής της Fed δείχνει ότι ανησυχεί περισσότερο για τα συνεχιζόμενα προβλήματα πιστώσεων προς εταιρίες και νοικοκυριά.

Ο διοικητής της Fed συστήνει μια τριμερή προσέγγιση στα «τοξικά» ενεργητικά. Η πρώτη είναι εξαγορές επισφαλών ενεργητικών από μέρους του δημοσίου, όπως προγραμμάτιζε κατ’αρχήν να πράξει και ο υπ. Οικονομικών με το πακέτο Troubled Asset Relief Program.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να απορροφήσει η κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα με εγγυήσεις ή κάποια προμήθεια, τμήμα των ζημιών σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια επισφαλών ενεργητικών (είναι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για την διάσωση της Citigroup.)

Μια τρίτη μέθοδος «θα ήταν να στηθούν και να κεφαλαιοποιηθούν επισφαλείς τράπεζες (bad banks), όπως αποκαλούνται, οι οποίες θα εξαγοράσουν ενεργητικά από χρηματοοικονομικούς οίκους, σε αντάλλαγμα για ρευστό και μετοχές στις επισφαλείς τράπεζες.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v