Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο στηρίζει τη Wall Street

Προσπάθεια σταθεροποίησης επιχειρείται στην αμερικανική αγορά, καθώς τα κέρδη των εταιριών ενέργειας αντισταθμίζουν μερικώς τις δυσοίωνες προβλέψεις για την εταιρική κερδοφορία. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Προσπάθεια σταθεροποίησης επιχειρείται στην αμερικανική αγορά, καθώς τα κέρδη των εταιριών ενέργειας αντισταθμίζουν μερικώς τις δυσοίωνες προβλέψεις για την εταιρική κερδοφορία.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί οριακά 0,65% στις 8418,77 μονάδες, ο S&P καταγράφει ήπια πτώση 0,64% στις 864,68 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται πτωτικά (-0,48%) στις 1531,48 μονάδες.

Στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται η μεταλλευτική εταιρία Alcoa που ανακοίνωσε ζημίες για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Μάλιστα, τα αποτελέσματά της ήταν κατά πολύ κατώτερα των, ούτως ή άλλως δυσοίωνων, εκτιμήσεων με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 6,5%,

Εν τω μεταξύ ανακάμπτουν οι μετοχές των Citigroup και Μorgan Stanley μετά τις χθεσινές απώλειες. Η Citigroup μάλιστα επιβεβαίωσε δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η αμερικανική τράπεζα βρίσκεται σε επαφές με τη Μorgan Stanley για πώληση της χρηματιστηριακής Smith Barney.

Αντίθετα συνεχίζει να καταγράφει ισχυρές απώλειες ο τίτλος της Bank of America (-7%), αλλά και το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Αντισταθμιστικά στο συνολικά αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Wall Street λειτουργούν οι εταιρίες ενέργειας μετά την ανάκαμψη του πετρελαίου στην περιοχή των 38 δολαρίων το βαρέλι.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο ανακοινώθηκε μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το Δεκέμβριο στα 40,4 δισ. δολάρια από 57,2 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, με την πτώση να υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν διαμόρφωσή του στα 51 δισ. δολάρια.

Η πτώση οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, αλλά και στον περιορισμό των εισαγωγών εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Επίσης, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke δήλωσε πως τα υπάρχοντα δημοσιονομικά κίνητρα είναι αρκετά και η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να αγοράσει ή να εγγυηθεί για "τοξικά" στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών ώστε να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία.

Πτωτικά έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,61% στις 4.399,15 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,49% στις 3.197,89 μονάδες. Πτώση 1,75% σημείωσε ο DAX στις 4.636,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v