Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες, λιανικές "βαρίδια" για τη Wall

Υψηλές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street με τη μετοχή της Citigroup να βουλιάζει 20% και τη δραματική πτώση των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο να επιβεβαιώνει την όξυνση της ύφεσης. "Βουτιά" στις ευρωαγορές.

Υψηλές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street με τη μετοχή της Citigroup να βουλιάζει 20% και την δραματική πτώση των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο να επιβεβαιώνει την όξυνση της ύφεσης.

Ειδικότερα, η Citigroup καταγράφει θεαματικές απώλειες της τάξης του 20%, αφού -παρά την επίτευξη συμφωνίας με τη Morgan Stanley για πώληση της χρηματιστηριακής Smith Barney- η αγορά αποτιμά αρνητικά τα σχέδια περί διαμελισμού του τραπεζικού κολοσσού.

Η ελεύθερη πτώση της Citigroup παρέσυρε το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου που βλέπει τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Morgan Stanley (-8%) και η Bank of America (-3,5%) να «βουλιάζουν».

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι εταιρείες ενέργειας κατόπιν της υποχώρησης του πετρελαίου κάτω από τα 36 δολάρια το βαρέλι.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι οι πωλήσεις λιανικής το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 2.7% σε σχέση με πέρυσι, μέγεθος διπλάσιο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επίσης, τα αποθέματα των επιχειρήσεων υποχώρησαν 0,7% το Νοέμβριο έναντι 0,5% που ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές.

Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα ο επενδυτικός κόσμος ελπίζει στις κινήσεις της Fed και της κυβέρνησης Obama για αναστροφή της τάσης.

Σε επίπεδο δεικτών ο Dow Jones υποχωρεί 2,77% στις 8.214,48 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 3,16% στις 844,27 μονάδες. O Nasdaq κινείται πτωτικά 3,02% στις 1.499,68 μονάδες.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Wall Street οδήγησε σε θεαματικές απώλειες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 4,97% στις 4.180,64 μονάδες, ενώ ο DAX έκλεισε με απώλειες 4,63% στις 4.422,35 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 4,56% στις 3.052,00 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v