Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μβ στο 2%

Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες στο 2% ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα λίγο μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,6% το Δεκέμβριο στην ευρωζώνη. Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μβ στο 2%
Το αναμενόμενο εκ των αγορών έπραξε η ΕΚΤ, η οποία προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή του στο 2%.

Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ η ανακοίνωση λίγες ώρες πριν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,6% τον Δεκέμβριο "έλυσε τα χέρια" της διοίκησης της ΕΚΤ, προκειμένου να προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση.

Τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, οι προειδοποιήσεις για μείωση πιστοληπτικής ικανότητας κρατών-μελών της -με την Ελλάδα να είναι το πρώτο "θύμα"- είχαν καταστήσει ιδιαίτερα ασφυκτικές τις πιέσεις προς την ΕΚΤ προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια.

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν φαίνεται, πάντως, να ανακουφίζει τις ευρωπαϊκές αγορές, πιθανώς γιατί ευελπιστούσαν ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε μεγαλύτερη μείωση. Αποτέλεσμα, η σταθεροποίηση να διαρκέσει ελάχιστα λεπτά και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες να διευρύνουν τις απώλειές τους, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,30%.

Διεύρυνση απωλειών σημειώνεται και στα futures της Wall Street, περισσότερο εξαιτίας των ανησυχιών για την υγεία του επικεφαλής της Apple, κ. Steve Jobs.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet, η οποία ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v