Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απαισιοδοξία "έπνιξε" τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες "βούλιαξαν", ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο ενέργειακός κλάδος.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών και έντονες πιέσεις να εκδηλώνονται κατά τις 2 τελευταίες ώρες.

Την αρνητική διάθεση των επενδυτών επηρέασαν οι δυσμενείς προβλέψεις για τα επιχειρηματικά μεγέθη το 2009, αλλά και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αγορά έχει προεξοφλήσει έναν τόσο μεγάλο «όγκο» αρνητικών δεδομένων, που νέα δυσμενή στοιχεία δύσκολα θα την οδηγήσουν ακόμη χαμηλότερα.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν για μια ακόμα συνεδρίαση οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Στη σημερινή συνεδρίαση σε αρνητικό πρωταγωνιστή αναδείχθηκε η Toyota που κατέγραψε απώλειες της τάξης του 6% μετά τις προβλέψεις για ζημία στο τέλος του έτους, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Toyota, πρώτη σε πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, βλέπει τον τζίρο της να υποχωρεί δραματικά, εξαιτίας και της ισχυροποίησης του γεν έναντι του δολαρίου.

Μετά τις εξελίξεις με τον ιαπωνικό κολοσσό δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες οι μετοχές των αμερικανών ανταγωνιστών του. Οι μετοχές των General Motors (-21%) και Ford (-13%) σημείωσαν «ελεύθερη πτώση» παρά το «πακέτο» στήριξης ύψους 13,4 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Σημειωτέον, η GM είδε την μετοχής της να υποβαθμίζεται από την Credit Suisse που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την δυνατότητα της εταιρείας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Εξάλλου, η γερμανική Munich Re εξαγόρασε την Hartford Steam Boiler (HSB), μονάδα της AIG (+1%), έναντι του ποσού των 742 εκατ. δολαρίων, που αποτελεί το 1/3 των κεφαλαίων που είχε διαθέσει προ οκταετίας η αμερικανική ασφαλιστική προκειμένου να αποκτήσει την HSB. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά η Munich Re αναλαμβάνει υποχρεώσεις, που απορρέουν από χαρτοφυλάκια της AIG, ύψους 76 εκατ. δολαρίων.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι εταιρείες ενέργειας, με την Chevron και την Exxon να καταγράφουν σημαντικές απώλειες άνω του 2,5%, κατόπιν της νέας «βουτιάς» των διεθνών τιμών του πετρελαίου που στην Αμερική έκλεισε (Συμβόλαιο Φεβρουαρίου) στα 39,90 δολάρια το βαρέλι με πτώση 5,8%.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 8.519,69 μονάδες, ενώ πτώση 2,04% στις 1.532,35 μονάδες σημείωσε ο Nasdaq. Ο S&P υποχώρησε 1,83% στις 871,63 μονάδες.

Με αρνητική εικόνα και χαμηλό τζίρο διεκπεραιώθηκε η σημερινή συνεδρίαση. Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, στο NYSE η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων διαμορφωνόταν στο 1 προς 3 με περίπου 700 εκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq η αναλογία ανοδικών-πτωτικών κυμαινόταν στο 1 προς 3 με περίπου 400 εκατομμύρια τεμάχια να συναλλάσσονται.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και ProShares, ενώ στο Nasdaq αυτές των PowerShares, Sirius και Microsoft.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε απώλειες 1,41% στα 14 δολάρια, ενώ υποχωρούσε 1,24% στα 3,14 δολάρια το δικαίωμα της ΕΤΕ. Ισχυρές απώλειες 7,44% κατέγραφε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,39 δολάρια.

Πτωτικά έκλεισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,88% στις 4.249,16 μονάδες. Ο δείκτης DAX υποχώρησε 1,23% στις 4.639,02 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,31% στις 3.151,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v