Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίνει προς το "κόκκινο" η Wall Street

Μεταβλητότητα και ήπια αρνητικό κλίμα επικρατούν στην αμερικανική αγορά. Πιέσεις δέχονται οι εταιρείες ενέργειας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάτω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο. Μικτό κλείσιμο στην Ευρώπη. 

Μεταβλητότητα επικρατεί στη Wall Street, με τους δείκτες να βρίσκονται σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος και τις εταιρείες ενέργειας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Οι General Motors (-15%) και Chrysler εξετάζουν την περίπτωση να προχωρήσουν σε συγχώνευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Η Chrysler ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει 30 εργοστασιακές μονάδες της για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, για λόγους εξοικονόμησης ρευστού.

Από την άλλη πλευρά, η Ford (-13%) δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσει δικές της μονάδες στην Βόρεια Αμερική για μια επιπλέον βδομάδα από το διάστημα που είχε αποφασισθεί.

Εξάλλου, υποχώρησε κατά 0,4% σημείωσε ο σύνθετος οικονομικός δείκτης των ΗΠΑ το Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας την κάκιστη κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας, υποδήλωνε άλλωστε η επιτοκιακή μείωση από την Fed.

Επίσης, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 21.000 φτάνοντας τις 554.000 την περασμένη εβδομάδα.

Αίσθηση προκαλεί στην αγορά η πρωτοφανής μείωση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα να δέχονται πιέσεις οι εταιρείες ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι Exxon και Chevron υποχωρούν άνω του 1,5%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η FedEx (+1%), ανακοίνωσε καθαρά κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων, χάρη στην πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Παρόλα αυτά, η εταιρία έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για το 2009 και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περικοπές εξόδων.

Εν τω μεταξύ, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο Barack Obama προτίθεται να ζητήσει έγκριση πακέτου στήριξης ύψους 850 δισ. δολ. στις αρχές του νέου έτους, ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο γινόταν λόγος μέχρι τώρα, ώστε να συγκρατηθεί η εντεινόμενη ύφεση.

Το ποσό αυτό προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί σε έργα υποδομής, αλλά και για προγράμματα υγείας, για επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την στήριξη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί 0,62% στις 8.769 μονάδες. Οριακές απώλειες 0,15% καταγράφει ο Nasdaq στις 1.577 μονάδες, ενώ ο S&P σημειώνει πτώση 0,06% στις 904 μονάδες.

Μικτές τάσεις καταγράφηκαν στις ευρωαγορές. Ανοδικά 0,15% έκλεισε ο FTSE 100 στις 4.320,50 μονάδες. Κέρδη1,02% σημείωσε ο DAX στις 4.756,40 μονάδες, ενώ αντίθετα, υποχώρησε 0,24% ο CAC 40 στις 3.234,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v