Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εκτοξεύτηκε" η Wall Street λόγω Fed

Με θεαματικά κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την αναπάντεχα ισχυρή μείωση των επιτοκίων από τη Fed, παραβλέποντας τα αρνητικά macro. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Θεαματικά κέρδη κατέγραψε η αμερικανική αγορά, καθώς η ανακοίνωση της Fed για μείωση των επιτοκίων σε εύρος 0% με 0,25%, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει εκφράσει την πρόθεσή της για λήψη πρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση, μεταξύ των οποίων η μαζική αγορά ομολόγων και χρεογράφων, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναφορικά με τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, που ήρθαν σε δεύτερη μοίρα μετά την κίνηση της Fed, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,7% το Νοέμβριο, αγγίζοντας τα επίπεδα του 1932, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, ενώ ο δομικός δείκτης τιμών παρέμεινε αμετάβλητος.

Επιπλέον, οι κατασκευές νέων κατοικιών τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 18,9% στις 625.000, που αποτελεί ιστορικό αρνητικό χαμηλό.

Μετά την απόφαση της Fed, σημαντικά κέρδη απεκόμισαν οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ειδικότερα, ξεχώρισε η μετοχή της Goldman Sachs (+15%) παρά το γεγονός ότι δημοσίευσε για πρώτη φορά τριμηνιαίες ζημίες, ως εισηγμένη εταιρεία, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 25% κατέγραψε και η ασφαλιστική Genworth Financial, κατόπιν της ανακοίνωσής της ότι σκοπεύει να εξαγοράσει περιφερειακή τράπεζα στη Μινεσότα.

Επίσης, θεαματική άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Best Buy (+18%), παρότι τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 77% στο γ’τρίμηνο, αφού οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περικοπές κεφαλαιακών εξόδων και θέσεων εργασίας. 

Κέρδη και για την General Motors (+3%), αφού αναμένεται θετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον των αυτοκινητοβιομηχανιών την Τετάρτη 16/12.

Λίγο πριν το καμπανάκι της λήξης, στο NYSE η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων διαμορφωνόταν στο 3 προς 1 με περίπου 800 εκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq η αναλογία ανοδικών-πτωτικών διαμορφωνόταν στο 2 προς 1 με περίπου 900 εκατομμύρια τεμάχια να συναλλάσσονται.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Ford, Bank of America και iShares, ενώ στο Nasdaq αυτές των Microsoft, Intel και Cisco.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε κέρδη 4,52% στα 15,33 δολάρια, ενώ ενισχυόταν 5,26% στα 8,80 δολάρια το δικαίωμα του ΟΤΕ. Κέρδη 4,11% κατέγραφε το δικαίωμα της ΕΤΕ στα 3,68 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 4,20% κλείνοντας στις 8.924,14 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 5,14% στις 913,18 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε ανοδικά 5,41% στις 1.589,89 μονάδες.

Ανοδικά έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,7%, στις 4.309,08 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,61%, διαμορφούμενος στις 4.729,91 μονάδες ενώ άνοδο 2,07% σημείωσε ο CAC 40 στο Παρίσι κλείνοντας στις 3.251,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v