Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα λόγω αυτοκινήτων στη Wall Street

Νευρικότητα επικρατεί στη Wall Street, εξαιτίας της καταψήφισης από την Γερουσία του ήδη εγκεκριμένου από το Κογκρέσο «πακέτου» 14 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών. Απώλειες στην Ευρώπη.

Νευρικότητα επικρατεί στη Wall Street, εξαιτίας της καταψήφισης από την Γερουσία του ήδη εγκεκριμένου από το Κογκρέσο «πακέτου» διάσωσης των 14 δισ. δολαρίων.

Το έντονα αρνητικό κλίμα αντισταθμίστηκε εν μέρει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει εκτάκτως κεφάλαια από το τραπεζικό πρόγραμμα TΑRP των 700 δισ. δολ. για την στήριξη των τριών μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, χωρίς όμως οι δείκτες να σταθεροποιηθούν σε θετικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ μικτές τάσεις καταγράφουν οι μετοχές των General Motors και Ford, με την πρώτη να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 5% και τη δεύτερη να ενισχύεται άνω του 3,10%

Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς μια πιθανή χρεοκοπία των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στην Αμερική , αλλά στις αγορές παγκοσμίως.

Στη συνέχεια του αρνητικού ανοίγματος όπου σημειώθηκε πτώση της τάξης του 2%, και παρά την επιχείρηση σταθεροποίησης που σημειώθηκε νωρίτερα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,75% στις 8.501,13 μονάδες, ο S&P 0,99% στις 864,97 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει οριακά κέρδη 0,34% στις 1.512,97 μονάδες.

Εξάλλου από το μακροοικονομικό πεδίο, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε 2,2% τον Νοέμβριο, εξαιτίας πτώσης 11,2% στις τιμές ενέργειας, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κατά 1,8% τον Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τον οποίο καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, στις 59,1 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 55,3 τον Νοέμβριο. Παρά την βελτίωση, ο δείκτης παραμένει εξαιρετικά χαμηλά, βάση των ιστορικών δεδομένων.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 2,47% διαμορφούμενος στις 4.280,35 μονάδες. Ο δείκτης DAX υποχώρησε 2,18%, στις 4.663,37 μονάδες και ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 2,80% στις 3.213,60 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v