Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στη Wall

Σταθεροποιητικά κινείται η αμερικανική αγορά, μετά την κυβερνητική παρέμβαση για χρηματοδότηση των αυτοκινητοβιομηχανιών, παρά την απόφαση της Γερουσίας να αρνηθεί το πακέτο σωτηρίας των 14 δισ. δολαρίων.

Σταθεροποιητικά κινείται η Wall Street, μετά την κυβερνητική παρέμβαση για χρηματοδότηση των αυτοκινητοβιομηχανιών, παρά την απόφαση της Γερουσίας να αρνηθεί πακέτο σωτηρίας των 14 δισ. δολαρίων.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει εκτάκτως κεφάλαια από το τραπεζικό πρόγραμμα TARP των 700 δισ. δολ. για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, έως ότου εκπονηθεί μακροπρόθεσμο σχέδιο, βελτίωσε το κλίμα στην αγορά.

Κατόπιν ανοίγματος με πτώση περί το -2%, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί οριακά αυτή την ώρα 0,01% στις 8.564,37 μονάδες. Αντίθετα, ο S&P ενισχύεται 0,04% στις 873,90 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 1,20% στις 1.526 μονάδες.

Το δολάριο διολίσθησε σε χαμηλό 13 ετών έναντι του γεν, τα μέταλλα και το αργό πετρέλαιο κάνουν «βουτιά» και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημειώνουν ράλι με τις αποδόσεις σε αρνητικό ρεκόρ.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές καταψήφισαν το σ/ν παροχής 14 δισ. δολ. σε έκτακτο δανεισμός προς την General Motors και την Chrysler.

Η μετοχή της GM κάνει βουτιά 37% και της Ford Motor 25% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ η Honda 12%, η Hyundai 9,3%, και η Daimler 8%.

Ο δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 4,5% στην Ευρώπη, ενώ ο MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχωρεί 3,7%.

Ο MSCI Αναδυόμενων Αγορών υποχώρησε 3,6%, σημειώνοντας πτώση 56% μέχρι στιγμής στο έτος.

Η τιμή της πλατίνας, που χρησιμοποιείται ευρέως σε καταλύτες οχημάτων, υποχώρησε 3,4% στο Λονδίνο, ενώ η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει 7,2%.

«Οι Αμερικανοί πολιτικοί πρόδωσαν για άλλη μια φορά τους επενδυτές,» αναφέρει αναλυτής στο πρακτορείο Bloomberg. «Αν και βρισκόμαστε μέσα στην κρίση, δεν έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε μια συμφωνία και οι επενδυτές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το πλοίο.»

Μια χρεοκοπία της GM και της Chrysler είναι σίγουρα πολύ ανησυχητική προοπτική για την Αμερική, αλλά στον «συγχρονισμένο» κόσμο που ζούμε, θα έχει επιπτώσεις παντού, τονίζουν παρατηρητές. "Η απόφαση, σύμφωνα με αναλυτές, θέτει εν αμφιβόλω τις ελπίδες ανάκαμψης των ΗΠΑ που είχαμε για τα μέσα του 2009."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v