Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλείδωσαν" κέρδη στη Wall Street

Ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών και αρνητικά εταιρικά μεγέθη έφεραν σημαντικές απώλειες στη Wall Street. Αγωνία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αρνητική απόδοση στα τριμηνιαία κρατικά ομόλογα.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, στη συνέχεια των δύο θετικών συνεδριάσεων που προηγήθηκαν.

Τις αρνητικές τάσεις επέτειναν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα εταιρικά μεγέθη το 2009, αλλά και η αποτίμηση των δυσμενών αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2008.

Συγκεκριμένα, οι 496 εταιρείες που συνθέτουν τον S&P 500 παρουσίασαν μέση πτώση 18,3% στα αποτελέσματα εννεαμήνου σε σχέση με το 2007, ενώ ανάλογη εικόνα αναμένεται να παρουσιάσουν στο προσεχές διάστημα.

Μεταξύ των εταιρειών που αναδείχθηκαν αρνητικοί πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η FedEx (-15%), που ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματά της θα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων και η Danaher (-4%), που δήλωσε ότι θα προβεί σε περικοπές 1.400 θέσεων εργασίας.

Τις αρνητικές τάσεις αντιστάθμισαν προσωρινά οι εταιρείες τεχνολογίας, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά σε θετικό έδαφος τον Nasdaq, αλλά παρασύρθηκαν από την γενικότερη τάση.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, μέγεθος θετικότερο από το 3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εξάλλου, τις έντονες ανησυχίες για το μακροοικονομικό περιβάλλον δεικνύει το γεγονός ότι οι τριμηνιαίες ομολογίες του αμερικανικού δημοσίου διαπραγματεύτηκαν με αρνητική απόδοση.

Αναφορικά με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα 15 δισ. δολάρια που διατίθεται να παράσχει το αμερικανικό κογκρέσο, η τελική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται εντός της εβδομάδας, ενώ δεν λείπουν οι διαξιφισμοί μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σχετικά με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ενώ η αγορά αναμένει με αγωνία την έκβαση αυτής της υπόθεσης οι μετοχές των General Motors και Ford υποχώρησαν άνω του 4%.

Ο Dow Jones υποχώρησε 2,72% στις 8.691,33 μονάδες, ενώ αρνητικά έκλεισε και ο S&P με απώλειες 2,31% στις 888,67 μονάδες. Αντίστοιχα, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,55% στις 1.547,34 μονάδες.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και Bank of America, ενώ οι τίτλοι που ξεχώρισαν όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Nasdaq ήταν αυτές των Intel, Microsoft, αλλά και της ναυτιλιακής ελληνικών συμφερόντων Dryships Inc, που μάλιστα κατέγραψε κέρδη άνω του 30%.

Λίγα λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης η αναλογία πτωτικών-ανοδικών τίτλων στο NYSE κυμαινόταν στο 2 προς 1 με περίπου 810 εκατομμύρια μετοχές να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq οι πτωτικές μετοχές υπερτερούσαν των ανοδικών σε αναλογία 8 προς 5 με περίπου 1,46 δις. μετοχές να συναλλάσσονται.

Επίσης πριν το κλείσιμο, το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε κέρδη 1,05% στα 14,11 δολάρια. Αντίθετα, υποχωρούσε 0,99% στα 8,04 δολάρια το δικαίωμα του ΟΤΕ, ενώ σημαντικές απώλειες 8,66% κατέγραφε το δικαίωμα της ΕΤΕ στα 3,48 δολάρια.

Νέες πιέσεις δέχτηκε το ενεργειακό μπλοκ με το πετρέλαιο να υποχωρεί 3,6% κλείνοντας στα 42,14 δολάρια το βαρέλι.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 2,06% στις 4.388,62 μονάδες, ενώ ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,34%, στις 4.779,11 μονάδες και ο CAC 40 «έσπασε» το φράγμα των 3.000 μονάδων, αφού ενισχύθηκε 1,55%, στις 3.297,80 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v