Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall από αυτοκινητοβιομηχανίες

Σημαντικά κέρδη για τη Wall Street έφεραν οι εξαγγελίες Obama για δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής και οι πληροφορίες για πιθανή συμφωνία για "πακέτο" στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Συνεδρίαση σημαντικών κερδών ήταν η σημερινή για τη Wall Street, καθώς οι εξαγγελίες του Barack Obama για μαζικές επενδύσεις του αμερικανικού δημοσίου σε έργα υποδομής και η αναθέρμανση των ελπίδων για παροχή πακέτου βοηθείας στις αυτοκινητοβιομηχανίες μετέδωσαν αισιοδοξία στην χρηματιστηριακή αγορά.

Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Obama αναφέρθηκε στην άμεση εφαρμογή δημοσιονομικού πακέτου στήριξης, του μεγαλύτερου από την δεκαετία του ’50, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια, για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας μέσω επενδύσεων σε έργα υποδομής.

Παράλληλα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι κοντά σε συμφωνία με τα στελέχη του Κογκρέσου για λήψη «πακέτου βοηθείας» ύψους 15-17 δισ. δολαρίων, ενώ και από επίσημα χείλη, από την πλευρά των Δημοκρατικών, ανεφέρθηκε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αφήσει έναν τόσο νευραλγικό κλάδο της αμερικανικής οικονομίας να καταρρεύσει.

Παρότι το ποσό είναι μικρότερο από τα 34 δισ. δολ. που ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ο στόχος είναι οι Big 3 να παραμείνουν «ζωντανές» ως τα τέλη Μαρτίου, ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει τον χρόνο να εκπονήσει ένα πιο μακρόπνοο σχέδιο για την μελλοντική τους δραστηριότητα.

Οι εξαγγελίες Obama και η ελπιδοφόρα κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ώθησαν σε σημαντικά κέρδη τόσο τις μεταλλευτικές εταιρείες, με την Alcoa να καταγράφει κέρδη άνω του 18%, αλλά και τις General Motors (+18%) και Ford (+25%).

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε και η εταιρεία φυσικού αερίου Chesapeake (+25%), κατόπιν της ανακοίνωσής της ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Σε επίπεδο δεικτών, που κατέγραψαν σταθερά κέρδη καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Dow Jones ενισχύθηκε 3,46% στις 8.934,18 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 4,14% στις 1.571,74μονάδες, ενώ κέρδη 3,84% κατέγραψε και ο S&P 500 κλείνοντας στις 909,70 μονάδες.

Η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων στο NYSE διαμορφώθηκε στο 4 προς 1, ενώ στο Nasdaq διαμορφώθηκε στο 5 προς 2.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Ford, Citigroup Bank of America. Στο Nasdaq οι τίτλοι που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτοί των Microsoft, Intel και Cisco.

Λίγο πριν το κλεισιμο, το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε κέρδη 4,36% στα 14,11 δολάρια. Άνοδο 4,18% σημείωνε και το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,23 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 3,82% στα 6,41 δολάρια.

Σημαντική άνοδο 7% κατέγραψε το πετρέλαιο κλείνοντας στα 43,65 δολάρια το βαρέλι.

Σε «ράλι» επιδόθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνοντας με υψηλά κέρδη. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύθηκε 6,17% στις 4.299,25 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 7,63% στις 4.715,88 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 3.245,44 μονάδες, με κέρδη 8,62%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v