Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη αβεβαιότητας στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street σε μια νευρική συνεδρίαση. Αγωνία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τις ενστάσεις Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών. Κερδισμένες οι εταιρείες ενέργειας. Μικτή εικόνα στην Ευρώπη.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street, κι ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση σχετικά με το πακέτο 15 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ειδικότερα, οι ενδείξεις για συμφωνία μέσα στην ημέρα, που ώθησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες ενδοσυνεδριακά, έδωσαν τη θέση τους στην ανησυχία ότι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές είναι πολύ πιθανό να φέρουν αντιρρήσεις στο προτεινόμενο σχέδιο, πληροφορία που δημιούργησε εκνευρισμό στην αγορά οδηγώντας, για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, τους δείκτες στο «κόκκινο».

Αποτιμώντας την αβεβαιότητα για το μέλλον, η μετοχή της General Motors, που βρίσκεται και στη δυσχερέστερη θέση από τις λεγόμενες Big 3, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,5%. Από την άλλη πλευρά η Ford έκλεισε με απώλειες 0,30%.

Ο κλάδος που κατέγραψε τα σημαντικότερα κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση ήταν αυτός της ενέργειας αντανακλώντας την ενίσχυση του πετρελαίου κατά 2,6% στα 43,15 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Chevron και Exxon κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 4,5% και του 2,6% αντίστοιχα.

Εξάλλου συνεχίζουν να διατρέχουν την αγορά οι εξαγγελίες του Barack Obama για μαζικές επενδύσεις του δημοσίου σε έργα υποδομών με τις μεταλλευτικές εταιρείες να αποτιμούν θετικά την πρόθεση αυτή του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία αλουμινίου Alcoa ενισχύθηκε σε ποσοστό άνω του 6%.

Θεαματικές απώλειες άνω του 8% σημείωσε η AIG καθώς δημοσίευμα της "Wall Street Journal" κάνει λόγο για χρέος ύψους 10 δισ. δολαρίων της ασφαλιστικής σε εταιρίες της Wall Street, εξαιτίας της έκθεσής της σε «τοξικές» επενδύσεις.

Μετά από μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και αλλαγές προσήμου ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 8.761,42 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,17% στις 1.565,48 μονάδες, ενώ o S&P 500 ενισχύθηκε 1,19% στις 899,24 μονάδες.

Στο NYSE η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων κυμάνθηκε στο 3 προς 2 με περίπου 840 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq οι ανοδικές μετοχές υπερτέρησαν των πτωτικών σε αναλογία 5 προς 4 με περίπου 1,41 δισ. μετοχές να συναλλάσσονται.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Ford, Citibank και Bank of America. Στο Nasdaq ξεχώρισαν οι τίτλοι των Intel, Dryships και Miscrosoft.

Το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε κέρδη 3,75% στα 14,67 δολάρια. Επίσης, ενισχύθηκε 3,37% στα 8,28 δολάρια το δικαίωμα του ΟΤΕ, ενώ απώλειες 1,42% κατέγραψε το δικαίωμα της ΕΤΕ στα 3,47 δολάρια.

Μικτές τάσεις εκδηλώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 4.367,28 μονάδες. Αντίθετα, ο DAX ενισχύθηκε 0,54% στις 4.804,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 έκλεισε υψηλότερα 0,68% στις 3.320,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v