Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εν αναμονή του "τσάρου" αυτοκινήτων

Το αμερικανικό κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει ίσως και σήμερα επί του σχεδίου ύψους 15 δισ. δολ. για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που προβλέπει τον διορισμό "τσάρου" αναδιοργάνωσης στον κλάδο.

ΗΠΑ: Εν αναμονή του τσάρου αυτοκινήτων
Το αμερικανικό κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα, επί του σχεδίου ύψους 15 δισ. δολ. που σχεδίασαν οι δημοκρατικοί βουλευτές με την κυβέρνηση Bush, το οποίο θα επιτρέψει στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να παραμείνουν "ζωντανές" μέχρι να επιβάλουν την απαραίτητη αναδιοργάνωση.

Η πρόταση που συζητείται περιλαμβάνει τον διορισμό ενός αποκαλούμενου "τσάρου" των αυτοκινήτων, ο οποίος θα συντονίσει την προσπάθεια να βρεθούν βιώσιμα σχέδια αναδιοργάνωσης έως τις 31 Μαρτίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεώσει την General Motors και την Chrysler να υπαχθούν στο άρθρο 11 περί χρεοκοπίας.

Τον ρόλο του "τσάρου", σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Obama, ενδέχεται να αναλάβει ο πρώην διοικητής της Federal Reserve, κ. Paul Volcker, ο οποίος έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου οικονομικής ανάκαμψης του νεοσύστατου πάνελ εμπειρογνωμόνων, που θα προτείνουν μεθόδους αναθέρμανσης της οικονομίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το σχέδιο πρόσβασης των μεγάλων βιομηχανιών αυτοκινήτων σε φθηνά δάνεια για να αποφύγουν την κατάρρευση, αλλά ενδέχεται το σχέδιο να συναντήσει προσκόμματα από ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία.

Ορισμένα ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα όσον αφορά σε λεπτομέρειες του σχεδίου, μεταξύ των οποίων και το αίτημα των δημοκρατικών να υποχρεωθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να αποσύρουν τις προσφυγές εναντίον Πολιτειών που ζητούν μέτρα μείωσης της ρύπανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v