Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υπόθεση Madoff προκαλεί τριγμούς στη Wall

Πτωτικά κινείται η αμερικανική αγορά εξαιτίας δυσμενών μακροοικονομικών στοιχείων, αβεβαιότητας για τις  αυτοκινητοβιομηχανίες και σκανδάλου Madoff. Νέα μείωση επιτοκίων εξετάζει η Fed. Πτώση στις ευρωαγορές.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική αγορά, μετά από τις νέες δυσμενείς μακροοικονομικές ανακοινώσεις που ήρθαν στο προσκήνιο κι ενώ τηρείται στάση αναμονής σχετικά με το μέλλον των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και της τελευταίας τακτικής συνεδρίασης της Fed για το 2008, όπου αναμένεται να αποφασιστεί μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, στο 0,5%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Fed, η συνολική παραγωγή εργοστασίων, ορυχείων και κοινωφελών οργανισμών υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μια πτώση της τάξης του 0,8%.

Επίσης, ο βιομηχανικός δείκτης Empire Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στις -25,8 μονάδες, από -25,4 τον Νοέμβριο, αλλά σε επίπεδο υψηλότερο των εκτιμήσεων.

Εξάλλου, τριγμούς προκαλεί στη Wall Street η υπόθεση Madoff, αφού ο πρώην πρόεδρος του Nasdaq είχε δημιουργήσει επιχείρηση διαχείρισης κεφαλαίων- «πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε δημιουργώντας ζημίες ύψους 50 δισ. δολ. σε πελάτες της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μεγάλες τράπεζες.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,49 % στις 8.500,73 μονάδες, ο S&P 1,88% στις 863,22 μονάδες και ο Nasdaq 2,48% στις 1.502,56 μονάδες.

Εν τω μεταξύ από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Goldman Sachs υποβάθμισε σε “Neutral” τη μετοχή της Apple η οποία υποχωρεί άνω του 5%, ενώ σημαντικά πλήγματα δέχεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τη JPMorgan να σημειώνει πτώση άνω του 7%, μετά την πρόβλεψης της Merrill Lynch ότι η αμερικανική τράπεζα θα ανακοινώσει ζημίες στο δ’ τρίμηνο.

Με ήπια πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 4.277,56 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,18%, στις 4.654,82 μονάδες ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκε στο Παρίσι ο CAC 40 που σημείωσε πτώση 0,87% στις 3.185,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v