Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική στήριξη σε αυτοκίνητα και Wall Street

Kέρδη, μετά από συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, στην αμερικανική αγορά. Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για αυτοκινητοβιομηχανίες, κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης. Πτώση στις ευρωαγορές.

Συνεδρίαση έντονης ρευστότητας ήταν η σημερινή στη Wall Street, εξαιτίας της καταψήφισης από την Γερουσία του ήδη εγκεκριμένου από το Κογκρέσο «πακέτου» διάσωσης των 14 δισ. δολαρίων.

Το έντονα αρνητικό κλίμα του ανοίγματος αντισταθμίστηκε από την δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα TΑRP των 700 δισ. δολ., εξαρχής προορισμένο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ώστε να στηρίξει τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Εν τω μεταξύ, την ρευστή κατάσταση από την αρνητική ψήφο της Γερουσίας αντικατόπτρισαν οι μετοχές των General Motors και Ford, με την πρώτη να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 5% και τη δεύτερη να ενισχύεται άνω του 3%

Τόσο οικονομικοί αναλυτές όσο και πολιτικά στελέχη συμφωνούν ότι μια πιθανή κατάρρευση των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στην αμερικανική οικονομία, με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και στις αγορές παγκοσμίως.

Εξάλλου, από το μέτωπο της μακροοικονομίας ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε 2,2% τον Νοέμβριο, εξαιτίας της κάθετης πτώσης που σημειώνουν αυτό το διάστημα οι τιμές του πετρελαίου, ενώ σε κάθετη πτώση βρίσκεται και το λιανεμπόριο, αφού οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κατά 1,8% τον Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, ενισχύθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, στις 59,1 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 55,3 τον Νοέμβριο το οποίο ήτανχαμηλό 28 ετών. Εντούτοις, ο δείκτης διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά ιστορικά επίπεδα.

Ιδιαίτερα κέρδη κατέγραψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι εταιρείες τεχνολογίας με τις Intel (+4,5%) και Apple (+3%) να ξεχωρίζουν, αλλά και ο κλάδος του real estate που συνολικά ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 8%.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,75% στις 8.629,68 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,70% στις 879,73 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε ανοδικά 2,18% στις 1.540,72 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones σημείωσε οριακή πτώση 0,1%. Αντίστοιχα, ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,1% και ο S&P 500 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,4%.

Μέσα στο κλίμα ρευστότητας της σημερινής συνεδρίασης, στο NYSE η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων διαμορφώθηκε στο 7 προς 8 με περίπου 760 εκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq η αναλογία ανοδικών-πτωτικών διαμορφώθηκε στο 7 προς 6 με περίπου 1,11 δισεκατομμύρια τεμάχια να συναλλάσσονται.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Ford, Citigroup Bank of America, ενώ στο Nasdaq αυτές των Microsoft, Intel και Cisco.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε κέρδη 1,07% στα 14,15 δολάρια, ενισχύθηκε 1,14% στα 3,54 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής, ενώ απώλειες 1,14% κατέγραψε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,46 δολάρια.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 2,47% διαμορφούμενος στις 4.280,35 μονάδες. Ο δείκτης DAX υποχώρησε 2,18%, στις 4.663,37 μονάδες και ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 2,80% στις 3.213,60 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v