Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed μείωσε τα επιτόκια σε εύρος 0-0,25%

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μείωσε τα επιτόκια η Federal Reserve, με τα βασικά επιτόκια να διαμορφώνονται σε "εύρος" 0-0,25% από 1%. Διευρύνει τα κέρδη της η Wall, με τον Dow Jones να κερδίζει 240 μονάδες.

Η Fed μείωσε τα επιτόκια σε εύρος 0-0,25%
Αιφνιδίασε τους επενδυτές η Federal Reserve, προχωρώντας σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης, μείωση των επιτοκίων.

Η επιτροπή ανοιχτών αγορών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου fed funds σε "εύρος" 0% - 0,25% από 1%, σε μια προσπάθεια να "ξυπνήσει" την αδρανοποιημένη οικονομία. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Οι αναλυτές περίμεναν στην πλειοψηφία τους μείωση του επιτοκίου στο 0,5%. Με την κίνηση αυτή της Federal Reserve, τα αμερικανικά επιτόκια διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει στη συνοδευτική ανακοίνωση, οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί αρκετά και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στα επόμενα τρίμηνα.

Ο ρυθμιστής της πιστωτικής πολιτικής της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο, προσδιόρισε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και ότι θα διατηρήσει "για κάποιο διάστημα" τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που διαμορφώνονται. 

Επίσης, η Fed αναφέρει ότι στο προσεχές διάστημα, η πολιτική της θα επικεντρωθεί στη στήριξη της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών και την οικονομική ανάπτυξη.

Η αντίδραση της αμερικανικής αγοράς ήταν θετική, με τους δείκτες να εκτινάσσονται υψηλότερα, καταγράφοντας κέρδη άνω του 2%. Ισχυρή πτωτική κίνηση εμφάνισε το δολάριο, με τον χρυσό να ενισχύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v