Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλυδωνισμοί" στη Wall λόγω Madoff

Απώλειες στη Wall έφερε η "βροχή" δυσμενών μακροικονομικών ανακοινώσεων, αλλά και το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του Nasdaq, B.Madoff. Προς νέα μείωση επιτοκίων από Fed.

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street υπό το βάρος των νέων δυσμενών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν, αλλά και λόγω των κλυδωνισμών που προκάλεσε στον επενδυτικό κόσμο το σκάνδαλο με τον τέως πρόεδρο του Nasdaq, κ.Bernard Madoff.

Η επιχείρηση διαχείρισης κεφαλαίων που είχε ιδρύσει ο κ.Madoff, αποδείχτηκε «πυραμίδα», η κατάρρευση της οποίας επέφερε ζημίες ύψους 50 δισ. δολ. σε πελάτες της. Καθώς στη λίστα των πελατών της εν λόγω εταιρείας συγκαταλέγονται μεγάλες τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές η αμερικανική αγορά ζει τον εφιάλτη ενός ακόμα σκανδάλου,ενώ η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) διεξάγει έρευνα για την υπόθεση.

Από το μέτωπο της μακροοικονομίας ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Fed, η συνολική παραγωγή εργοστασίων, ορυχείων και κοινωφελών οργανισμών υποχώρησε κατά 0,6%, πτώση ωστόσο μικρότερη από το 0,8% που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, ο βιομηχανικός δείκτης Empire Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στις -25,8 μονάδες, από -25,4 τον Νοέμβριο, πτώση επίσης χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Παράλληλα, η μείωση τις αξίας των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2008 ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα της «φούσκας» του real estate και 11,7 εκατ. αμερικάνοι ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν τις δανειακές στεγαστικές τους υποχρεώσεις να είναι υψηλότερες από την αξία των ακινήτων τους, σύμφωνα με έρευνα της Zillow.

Επίσηξ, σε ιστορικά χαμηλά παρέμεινε ο δείκτης στεγαστικής πίστης NAHB το Δεκέμβριο διαμορφούμενος στο 9.

Εξάλλου, επιτείνεται η αγωνία σχετικά με το μέλλον των αυτοκινητοβιομηχανιών, αφού η κυβέρνηση Bush δεν έχει εξακριβώσει τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει, ώστε οι Big 3 να εξέλθουν της κρίσης.

Στάση αναμονής τηρεί η αγορά ενόψει της τελευταίας τακτικής συνεδρίασης της Fed για το 2008, όπου αναμένεται να αποφασιστεί νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στο 0,5% για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η σημερινή συνεδρίαση «δοκιμάστηκε» και από τα δυσάρεστα νέα που ήρθαν από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs υποβάθμισε σε “Neutral” τη μετοχή της Apple η οποία υποχώρησε άνω του 3,5%, ενώ σημαντικά πλήγματα δέχτηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά και από την έκταση που έλαβε η υπόθεση Madoff, με τη Citigroup να υποχωρεί άνω του 3%, αλλά και την JPMorgan να σημειώνει πτώση άνω του 7%, μετά την πρόβλεψης της Merrill Lynch ότι η αμερικανική τράπεζα θα ανακοινώσει ζημίες στο δ’ τρίμηνο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,75% στις 8.564,53 μονάδες, ο S&P 1,27% στις 868,58 μονάδες και ο Nasdaq 2,10% στις 1.508,34 μονάδες.

Στο NYSE η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων διαμορφώθηκε στο 1 προς 3 με περίπου 650 εκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq η αναλογία ανοδικών-πτωτικών διαμορφώθηκε στο 1 προς 3 με περίπου 870 εκατομμύρια τεμάχια να συναλλάσσονται.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Ford, Citigroup Bank of America, ενώ στο Nasdaq αυτές των Microsoft, Intel και Serius.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε κέρδη 3,32% στα 14,63 δολάρια, ενώ ενισχυόταν 0,12% στα 8,34 δολάρια το δικαίωμα του ΟΤΕ. Απώλειες 0,28% κατέγραφε το δικαίωμα της ΕΤΕ στα 3,52 δολάρια.

Νέα πτώση 3,6% σημείωσε το πετρέλαιο που έκλεισε στα 44,62 δολάρια το βαρέλι.

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 4.277,56 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,18%, στις 4.654,82 μονάδες ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκε στο Παρίσι ο CAC 40 που σημείωσε πτώση 0,87% στις 3.185,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v