Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στη Wall παρά το "πακέτο"

Μικτό κλείσιμο σε μια νευρική συνεδρίαση για την αμερικανική αγορά. Κέρδη για Nasdaq και S&P, οριακές απώλειες για Dow, παρά το "πακέτο" 13,4 δισ. στις GM και Chrysler από την κυβέρνηση. Πτώση στην Ευρώπη.

Μικτό κλείσιμο σε μια νευρική συνεδρίαση για τη Wall Street, με τους Nasdaq και S&P 500 να κλείνουν ανοδικά και τον Dow Jones να καταγράφει οριακές απώλειες.

Την παράσταση, για μια ακόμα συνεδρίαση, «έκλεψαν» οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατόπιν της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για «πακέτο» στήριξης στις δύο από τις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, General Motors και Chrysler.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να στηρίξει την General Motors και την Chrysler παρέχοντάς τους άμεσα δάνεια ύψους 13,4 δισ. δολ. ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τον Μάρτιο.

Τα εν λόγω κεφάλαια θα αντληθούν από το πρόγραμμα TΑRP των 700 δισ. δολαρίων, εξαρχής προορισμένο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα λάβουν ακόμα 4 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 17,4 δισ. δολ., ενώ εάν οι επιχειρήσεις δεν κατορθώσουν να αποδείξουν την οικονομική τους βιωσιμότητα έως τις 31 Μαρτίου, θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις η General Motors κατέγραψε θεαματικά κέρδη άνω του 22%, ενώ η Ford ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 3,8%.

Παρόλα αυτά, ο επενδυτικός κόσμος δεν κρύβει την ανησυχία του, παρά την καταρχήν επιδοκιμασία της απόφασης για στήριξη, για το κατά πόσο οι Big 3 θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το "πακέτο".

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τη Citigroup (-5,5%) να «πρωταγωνιστεί», ενώ θεαματικά κέρδη σημείωσε η Oracle (+7%), καθώς οι προβλέψεις της για μέλλον ήταν ανώτερες των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι οι θετικές εξελίξεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μεταφράστηκαν σε μια έντονα ανοδική κίνηση των δεικτών, οφείλεται στην λήξη μιας σειράς από stock options στη σημερινή συνεδρίαση, και ως εκ τούτου τόνιζαν ότι η νευρικότητα είχε τη βάση της σε τεχνικούς λόγους.

Σε μια συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών, ο Dow Jones υποχώρησε 0,30% στις 8.579,11 μονάδες. Αντίθετα, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,77% στις 1.546,32 μονάδες, ενώ ο S&P σημείωσε οριακή άνοδο 0,29% στις 887,88 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones υποχώρησε 0,7%. Αντίθετα ο Nasdaq  ενισχύθηκε 1,5%, ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο 0,9%.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, στο NYSE η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων διαμορφωνόταν στο 5 προς 3 με περίπου 1,5 δισεκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq η αναλογία ανοδικών-πτωτικών κυμαινόταν στο 4 προς 3 με περίπου 850
 εκατομμύρια τεμάχια να συναλλάσσονται.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και General Electric, ενώ στο Nasdaq αυτές των Oracle, Microsoft και Intel.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε απώλειες 2,57% στα 14,22 δολάρια, ενώ υποχωρούσε 1,24% στα 3,19 δολάρια το δικαίωμα της ΕΤΕ. Κέρδη 2,20% κατέγραφε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 9,28 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 1,01% στις 4.286,93 μονάδες. Ο δείκτης DAX υποχώρησε 1,26%, διαμορφωμένος στις 4.696,70 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,26% στις 3.225,90 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v