Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια 17,4 δισ.από κυβέρνηση Bush σε GM-Chrysler

H General Motors και η Chrysler θα πάρουν δάνεια από την κυβέρνηση για να παραμείνουν «ζωντανές» μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης Bush.

Δάνεια 17,4 δισ.από κυβέρνηση Bush σε GM-Chrysler
H General Motors και η Chrysler θα πάρουν άμεσα δάνεια ύψους 13,4 δισ. δολ. από την κυβέρνηση για να παραμείνουν «ζωντανές» μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτο σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειές του, αναμένεται να αναγγείλει επισήμως πολύ σύντομα ο απερχόμενος Πρόεδρος George W. Bush.

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program ύψους 700 δισ. δολ. και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα λάβουν επιπλέον 4 δισ. δολ. από το ταμείο τον Φεβρουάριο.

Συνολικά η βοήθεια ανέρχεται στα 17,4 δισ. δολ.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, εάν οι επιχειρήσεις δεν κατορθώσουν να αποδείξουν την οικονομική τους βιωσιμότητα έως τις 31 Μαρτίου, τα δάνεια θα ανακληθούν και θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Το κυβερνητικό χρέος θα προηγείται των απαιτήσεων όλων των υπολοίπων πιστωτών.

Ο υπουργός Οικονομικών Henry Paulson, δήλωσε ότι με την απόφαση χρηματοδότησης των δύο κορυφαίων βιομηχανιών, έχουν «ουσιαστικώς δαπανηθεί» πλέον τα 350 δισ. δολ. των κεφαλαίων που προορίζονταν για τραπεζικές διασώσεις.

Για την συνέχεια, ο υπουργός σκοπεύει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Obama, ώστε να καθοριστεί το πιο αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των υπολοίπων κεφαλαίων.

Για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια, το υπουργείο οφείλει να καταθέσει έκθεση στο Κογκρέσο για το πώς ακριβώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v