Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εμεινε από καύσιμα" η Wall Street

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αμερικανική αγορά. Ισχυρά πλήγματα δέχτηκε η ενέργεια, μετά την πρωτοφανή πτώση των τιμών του πετρελαίου στα 36,50 δολάρια, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές θορυβήθηκαν από την πρωτοφανή πτώση στην τιμή του πετρελαίου, σημάδι του βάθους της οικονομικής ύφεσης, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» στα 36,50 δολάρια το βαρέλι, λόγω της πρωτοφανούς πτώσης της ζήτησης για «μαύρο» χρυσό, με συνέπεια να δεχτούν ισχυρές πιέσεις οι εταιρείες ενέργειας, με τις Exxon και Chevron υποχωρούν άνω του 5,5%.

Από την άλλη πλευρά «γκρεμίστηκαν» οι μετοχές των General Motors (-17%) και Ford (-10%), καθώς τα νέα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μόνο θετικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Αναλυτικότερα, η GM και η Chrysler, που δεν είναι εισηγμένη, εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, η Chrysler ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει 30 εργοστάσιά της για τουλάχιστον ένα μήνα, στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει ρευστό.

Επιπλέον, η Ford ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλείσει δικές της μονάδες στην Βόρεια Αμερική για μια επιπλέον εβδομάδα από το διάστημα που είχε προβλεφθεί.

Από το μακροοικονομικό πεδίο, πτώση 0,4% σημείωσε ο σύνθετος οικονομικός δείκτης των ΗΠΑ το Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας την κάκιστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, που υποδήλωνε άλλωστε η μείωση των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο από την Fed.

Ακόμα, οι αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 21.000 φτάνοντας τις 554.000 την περασμένη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το αρνητικό κλίμα παρέσυρε και την μετοχή της FedEx (-2,5%), που ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη, κατόπιν της ανακοίνωσής της για καθαρά κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων. Παρόλα αυτά, οι εταιρικές προβλέψεις για το 2009 ήταν δυσοίωνες, ενώ ανακοίνωσε και πρόγραμμα περικοπής εξόδων.

Εν τω μεταξύ, φημολογείται ότι ο Barack Obama θα ζητήσει από το Κογκρέσο έγκριση "πακέτου" στήριξης της οικονομίας ύψους 850 δισ. δολ. στις αρχές του 2009, ώστε να συγκρατηθεί η εντεινόμενη ύφεση. Το εν λόγω ποσό ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις για το ύψος που θα διέθετε προς στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Το νέο «πακέτο» πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να χρησιμοποιηθεί σε έργα υποδομής, αλλά και για προγράμματα υγείας, για επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την στήριξη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο Dow Jones υποχώρησε 2,49% στις 8.604,99 μονάδες. Απώλειες 1,71% κατέγραψε ο Nasdaq στις 1.552,37 μονάδες, ενώ ο S&P έκλεισε με πτώση 2,11% στις 885,34 μονάδες.

Λίγο πριν τη λήξης, στο NYSE η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων διαμορφωνόταν στο 7 προς 8 με περίπου 850 εκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ στο Nasdaq η αναλογία ανοδικών-πτωτικών κυμαινόταν στο 3 προς 4 με περίπου 600 εκατομμύρια τεμάχια να συναλλάσσονται.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και General Electric, ενώ στο Nasdaq αυτές των Microsoft, Intel και Cisco.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε απώλειες 4,06% στα 14,63 δολάρια, ενώ υποχωρούσε 1,32% στα 8,96 δολάρια το δικαίωμα του ΟΤΕ. Ισχυρές απώλειες 8,78% κατέγραφε το δικαίωμα της ΕΤΕ στα 3,22 δολάρια.

Μικτές τάσεις καταγράφηκαν στις ευρωαγορές. Ανοδικά 0,15% έκλεισε ο FTSE 100 στις 4.320,50 μονάδες. Κέρδη1,02% σημείωσε ο DAX στις 4.756,40 μονάδες, ενώ αντίθετα, υποχώρησε 0,24% ο CAC 40 στις 3.234,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v