Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σκόνταψε" στο τέλος η Wall Street

Με σημαντικές απώλειες παρά την ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές υπό το φόβο της οικονομικής ύφεσης προχώρησαν προς το τέλος σε κατοχύρωση κερδών. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες παρά την ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές υπό το φόβο της οικονομικής ύφεσης προχώρησαν προς το τέλος σε κατοχύρωση κερδών.

Ειδικότερα, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις, καθώς οι προσδοκίες για νέες σημαντικές μειώσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη και η έναρξη καταβολής των ενισχύσεων σε αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα αντιστάθμισαν σε έναν βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη συνέχεια το κλίμα βελτιώθηκε χάρη στην σημαντική άνοδο που εμφάνισαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,7%. Εξέλιξη που ώθησε τους βασικούς δείκτες σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Το «πάρτι» όμως δεν κράτησε μέχρι το τέλος, καθώς περίπου μισή ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με στόχο την κατοχύρωση των ημερήσιων κερδών τους.

Έτσι, ο Dow Jones που ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει περισσότερες από 200 μονάδες, έκλεισε τελικά 200 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 8.175,77 μονάδες με πτώση 2,42%.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 1.505,90 μονάδες και πτώση 2,97%, και τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 3,18%, στις 848,92 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 928 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται στο 2 προς 1. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των National City, General Electric, Citigroup, American International Group.

Στον Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών έφτασε περίπου τα 738 εκατ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 2 προς 1. Από πλευράς συναλλαγών ξεχώρισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, Cisco και Oracle.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, πιέσεις για πολλοστή φορά δέχθηκαν οι τίτλοι του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας, λόγω της υποχώρησης του «μαύρου χρυσού».

Σημειώνεται ότι το πέρας του floor trading στις 20:30 ώρα Ελλάδος (λόγω αλλαγής της ώρας σε χειμερινή) βρήκε τη σειρά του αργού πετρελαίου (WTI Crude) παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύεται στα 62,95 δολάρια το βαρέλι, με πτώση της τάξεως του 1,9%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε επίσης ο τίτλος της General Motors, μετά την κίνηση της Standard & Poor’s να επαναλάβει τη σύσταση «sell» για τον τίτλο.

Αντίθετα, εντυπωσιακή άνοδο κατά 12% κατέγραψε ο τίτλος της άνοδο Verizon Communications, μετά την ανακοίνωση αύξηση 31% στα κέρδη τριμήνου.

Το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 8,64%, στα 3,27 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 1,82%, στα 11,20 δολάρια. Αντίθετα, απώλειες 5,68% κατέγραψε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 5,65 δολάρια.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η δήλωση του Jean-Claude Trichet ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή της στις 6/11 βοήθησε τις αγορές να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,79% και έκλεισε στις 3.852,59 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 3,96% στις 3.067,35 μονάδες, ενώ αντίθετα στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 4.334,64 μονάδες, με κέρδη 0,91%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v