Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Άρωμα" αντίδρασης στη Wall Street

Το «ράλι» περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών και η προσδοκία νέων μεγάλων μειώσεων των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οδηγούν σε ανάκαμψη τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Πτώση πετρελαίου.

Το «ράλι» των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, και η προσδοκία νέων μεγάλων μειώσεων των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στηρίζουν στα «πράσινα» τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Η μετοχή της τοπικής τράπεζας Fifth Third Bancorp εκτινάσσεται 17% και ο επιμέρους δείκτης περιφερειακών τραπεζών του Standard & Poor's 500 ενισχύεται 6% καθώς το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να διανέμει κεφάλαια στο πλαίσιο του «πακέτου» διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών.

Σημαντική στήριξη προσφέρει και στον τεχνολογικό κλάδο η Verizon (+11%), που ανακοίνωσε καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις.

Λίγο νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες τους, χάρη στην «υπόσχεση» του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το επιτόκιο του ευρώ θα μειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, εάν συνεχιστεί η ροή των αρνητικών ειδήσεων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 ενισχύεται αυτή την ώρα 1,15% στις 886 μονάδες, ενώ ο Dow Jones κερδίζει 1,8% στις 8.530 μονάδες και ο Nasdaq 1,05% στις 1.568 μονάδες.

Η ανέλπιστη αύξηση στις πωλήσεις νέων οικιών, που αποδόθηκε κυρίως στην μείωση των αξιών ακινήτων, βοηθά στην ανάκαμψη. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,7% τον Σεπτέμβριο, από τα χαμηλά 17 ετών του Αυγούστου.

Ο κ. Jean Claude Trichet άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ κατά την συνεδρίαση στις 6 Νοεμβρίου, ενώ ήδη οι αγορές περιμένουν δραστική μείωση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης S&P 500 Regional Banks ενισχύεται 5,8%. Η SunTrust, μεγαλύτερη τράπεζα της Τζόρτζια κερδίζει 5%, η First Horizon National του Τενεσί 13% και η Fifth Third Bancorp 17%.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,79% στις 3.852 μονάδες και ο CAC 3,96% στις 3.067 μονάδες, ενώ, χάρη στο εντυπωσιακό ράλι της Volkswagen, οι απώλειες για τον DAX 30 στην Φρανφκούρτη περιορίστηκαν στο 0,22% στις 4.286 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα 17 μηνών, κάτω από τα 62 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας ανησυχιών για μείωση της ζήτησης μαύρου χρυσού στο πλαίσιο της ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v