Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη:7,2 δισ. δολ. «ζήτησαν» σήμερα οι τράπεζες

Η Postbank, η Swedbank και η βελγική KBC ανακοίνωσαν αυξήσεις κεφαλαίων, δηλώνοντας ότι συνολικά έχουν ανάγκη από 7,2 δισ. δολ. για να προστατευθούν από την κρίση.

Ευρώπη:7,2 δισ. δολ. «ζήτησαν» σήμερα οι τράπεζες
Η Group of Seven προειδοποίησε ότι η εκτίναξη του γεν συνιστά απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, καθώς κλιμακώνονται οι συντονισμένες προσπάθειες συγκράτησης της χειρότερης κρίσης των τελευταίων 80 ετών στον πλανήτη.

Οι ενδείξεις ότι η κρίση επεκτείνεται είναι εμφανείς σε όλο τον πλανήτη: Η κορυφαία ιαπωνική τράπεζα και τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές ανακοίνωσαν ότι χρειάζονται άμεσα κεφάλαια, η Νότιος Κορέα μείωσε κάθετα τα επιτόκια, η Αυστραλία παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος, οι αραβικές χώρες ανακοινωσαν επιτάχυνση των διαδικασιών νομισματική ενοποίησης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε διάσωση της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω, μεγάλη, μείωση των επιτοκίων, ενώ παράγοντες προεξοφλουν μείωση των βρετανικών επιτοκίων έως και κατά μια μονάδα.

Σήμερα, η Mitsubishi UFJ Financial Group, η μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα ανακοίνωσε έκδοση νέων μετοχών ύψους 10,6 δισ. δολ.

Στην Ευρώπη, η Deutsche Postbank, η Swedbank και η βελγική KBC προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων, δηλώνοντας ότι συνολικά έχουν ανάγκη από 7,2 δισ. δολ. για να προστατευθούν από την κρίση. Η Postbank ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ (1,26 δισ. δολ.) από τους μετόχους μετά τις αιφνιδιαστικά μεγάλες ζημιές γ’ τριμήνου εξαιτίας του ανοίγματος στην Lehman Brothers. Η Deutsche Post που κατέχει το 50% Postbank έχει συμφωνήσει να αγοράσει το σύνολο της ποσόστωσής της και όσες μετοχές δεν αγοράσουν άλλοι μέτοχοι.

Η χρηματοοικονομική κρίση υποχρέωση την Σουηδική Swedbank να προχωρήσει σε έκδοση νέων κεφαλαίων άνω του 1,5 δισ. δολ. ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας προσέφερε ρευστότητα στην μικρότερη τράπεζα Carnegie.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, οι περιφερειακές τράπεζες άρχισαν επίσης να ζητούν την βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Η KeyCorp του Οχάιο έλαβε 2,5 δισ. δολ. σε κεφάλαια από το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρά και η Huntington Bancshares, επίσης από το Οχάιο. Νωρίτερα, είχει γίνει «ένεση κεφαλαίου» 3,4 δισ. δολ. στην Fifth Third Bancorp.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v