Μαζικές πωλήσεις ”έριξαν” τον Dow από τις 9.000

Με υψηλές απώλειες και τον Dow Jones κάτω από τις 9.000 μονάδες έκλεισε η συνεδρίαση για την αμερικανική αγορά, ύστερα από την επικράτηση κλίματος μαζικών πωλήσεων, που δημιούργησε τόσο η αρνητική προειδοποίηση της Motorola όσο και το σκάνδαλο με την Freddie Mac.

Υψηλές ήταν οι απώλειες για την αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η προειδοποίηση της Motorola πίεσε τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ το σκάνδαλο με την Freddie Mac οδήγησε κάτω από τις 9.000 μονάδες τον Dow Jones.

Ειδικότερα, η εταιρία χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων, Freddie Mac, υποχώρησε πάνω από 16% ύστερα από την αντικατάσταση τριών ηγετικών της στελεχών, εν μέσω ερευνών των εποπτικών αρχών στα λογιστικά αρχεία της εταιρίας για το διάστημα 2000- 2002.

Απώλειες κατέγραψαν και οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, με την Fremont General να υποχωρεί περί το 7%, την New Century Financial να σημειώνει πτώση 6% και την Federal National Mortgage να καταγράφει απώλειες κοντά στο 5%.

Εξάλλου, κοντά στο 4% ανήλθαν και οι απώλειες για την Motorola, καθώς προειδοποίησε ότι τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων.

Η ανακοίνωση της Motorola δημιούργησε αρνητικό κλίμα και για τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, καθώς η Qwest σημείωσε πτώση 4%, ενώ οι Sprint και Qualcomm υποχώρησαν περί το 3%.

Απώλειες περί το 1% κατέγραψε και η General Dynamics, καθώς ανακοίνωσε ότι προσέφερε 35 δολάρια για κάθε μετοχή της Veridian. Αντίθετα, οι μετοχές της τελευταίας εκτινάχθηκαν κατά 26%.

Κατά 0,5% υποχώρησε και η Alcoa, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε την εταιρία σε buy από neutral, ενώ αντίθετα η UBS υποβάθμισε την Alcoa σε reduce από neutral.

Υψηλές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου παροχής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με τις Sonus, Nortel και ADC Telecom να καταγράφουν σημαντική πτώση ύστερα από την υποβάθμισή τους από τη Lehman Brothers.

Αντίθετα, κέρδη κατά 1% σημείωσε η μετοχή της Sun Microsystems, καθώς η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμισή της μετοχής της σε in-line από underperform.

Όσον αφορά στις μακροοικονομικές ειδήσεις, μικρή απογοήτευση αποτέλεσε για τους αναλυτές η ανακοίνωση των αποθεμάτων χονδρικής Απριλίου, αφού καταγράφηκε υποχώρηση κατά 0,1%, έναντι του Μαρτίου. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%.

Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 0,94% στα 3,17 δολάρια, ενώ αντίθετα κέρδη κατά το 5,02% σημείωσε η στα 16,75 δολάρια, και ο ΟΤΕ κατά 3,05% στα 6,09 δολάρια.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,91% στις 8980,00 μονάδες ενώ και ο Nasdaq σημείωσε πτώση περί το 1,44% στις 1603,97 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,20% στις 975,93 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v