Πέριξ των 9.000 μονάδων ο Dow Jones

Οριακά γύρω από τις 9.000 μονάδες οδηγείται ο Dow Jones, καθώς το σκάνδαλο με τη Freddie Mac παρασύρει τα blue chips, ενώ η αρνητική προειδοποίηση της Motorola για το δεύτερο τρίμηνο πιέζει τον τεχνολογικό κλάδο. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Διατηρείται το πτωτικό κλίμα στην αμερικανική αγορά, καθώς η προειδοποίηση της Motorola για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ”παρασύρει” σε απώλειες τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ το σκάνδαλο με την Freddie Mac οδηγεί σε πτώση τα blue chips.

Ειδικότερα, η εταιρία χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων, Freddie Mac, υποχωρεί πάνω από 16% ύστερα από την αντικατάσταση τριών ηγετικών της στελεχών, εν μέσω ερευνών των εποπτικών αρχών στα λογιστικά αρχεία της εταιρίας για το διάστημα 2000- 2002.

Απώλειες καταγράφουν και οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, με την Fremont General να υποχωρεί περί το 7%, την New Century Financial να σημειώνει πτώση 6% και την Federal National Mortgage να καταγράφει απώλειες κοντά στο 4%.

Εξάλλου, κοντά στο 4% ανέρχονται και οι απώλειες για την Motorola, καθώς προειδοποίησε ότι τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων.

Η ανακοίνωση της Motorola δημιουργεί αρνητικό κλίμα και για τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, καθώς η Qwest σημειώνει πτώση 4%, ενώ οι Sprint και Qualcomm υποχωρούν περί το 3%.

Απώλειες περί το 1% καταγράφει και η General Dynamics, καθώς ανακοίνωσε ότι προσέφερε 35 δολάρια για κάθε μετοχή της Veridian. Αντίθετα, οι μετοχές της τελευταίας εκτινάχθηκαν κατά 26%.

Κατά 0,3% υποχωρεί και η Alcoa, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε την εταιρία σε buy από neutral, ενώ αντίθετα η UBS υποβάθμισε την Alcoa σε reduce από neutral.

Υψηλές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου παροχής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με τις Sonus, Nortel και ADC Telecom να υποχωρούν κατά 9,5%, 3% και 3,2% αντίστοιχα, ύστερα από την υποβάθμισή τους από τη Lehman Brothers.

Αντίθετα, κέρδη κατά 0,8% σημειώνει η μετοχή της Sun Microsystems, καθώς η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμισή της μετοχής της σε in-line από underperform.

Όσον αφορά στις μακροοικονομικές ειδήσεις, μικρή απογοήτευση αποτέλεσε για τους αναλυτές η ανακοίνωση των αποθεμάτων χονδρικής Απριλίου, αφού καταγράφηκε υποχώρηση κατά 0,1%, έναντι του Μαρτίου. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%.

Ο Dow Jones κινείται στις 8975,97 μονάδες με απώλειες 0,96% ενώ και ο Nasdaq υποχωρεί περί το 1,52% στις 1602,37 μονάδες. Ο S&P σημειώνει πτώση 1,17% στις 976,23 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v