Citigroup: Το παράλληλο ράλι μετοχών-ομολόγων

Την... αλλοπρόσαλλη παράλληλη άνοδο μετοχών και ομολόγων εξετάζει σε report της η Citigroup, ενώ καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις πιθανές αποδόσεις των δύο επίκαιρων κριτηρίων σύστασης χαρτοφυλακίου: την κερδοφορία και το ύψος των επιτοκίων.

Citigroup: Το παράλληλο ράλι μετοχών-ομολόγων
Με το κατά πόσον είναι ωφέλιμες για την αγορά οι μειώσεις επιτοκίων ασχολείται, μεταξύ άλλων, report της Citigroup. Ο οίκος στο report του, με ημερομηνία 6 Ιουνίου, επισημαίνει ότι η κοινά παραδεκτή πλέον άποψη είναι πως ”οι μειώσεις επιτοκίων δεν ενδιαφέρουν κανέναν”.

Οι επενδυτές, όσο συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα, αναφέρεται, δίνουν όλο και λιγότερη προσοχή στις μειώσεις επιτοκίων, κάτι που αποδίδεται στην αναποτελεσματικότητα των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών να αντιστρέψουν την πτωτική τάση.

Μια στρατηγική που βασίζεται στις μειώσεις επιτοκίων, αναφέρει το report, οδήγησε συχνά, κάποιον που την υιοθέτησε, σε σημαντικές υποαποδόσεις.



Χαρακτηριστικά αναφέρεται το αμερικανικό παράδειγμα, κατά το οποίο, στο ίδιο χρονικό διάστημα που η FED περιέκοψε τα επιτόκια από το 6,5% στο 1,25%, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 28%. Ο οίκος στον αντίποδα συστήνει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα κέρδη των εταιριών, αφού σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, όσο αυτά αυξάνονται, αυξάνεται και η αξία των μετοχών.

Η τάση αυτή, όπως επισημαίνεται, δεν αποκλείεται να αλλάζει. Είναι πιθανό, αν τα χαμηλά επιτόκια αντικαταστήσουν τα κέρδη ως ”κλειδί” επενδυτικών επιλογών, να είναι νωρίς για να προτιμηθεί εκ νέου το ρευστό έναντι των μετοχών.

”Οι υποψίες μας ότι τα επιτόκια και η ρευστότητα αναλαμβάνουν τον πρώτο ρόλο για τις αγορές μετοχών, ίσως βοηθούν στην κατανόηση του παράδοξου που καταγράφεται στις σχέσεις ομολόγων- μετοχών το τελευταίο χρονικό διάστημα”. Στις πρόσφατες εβδομάδες, αναφέρεται, οι μετοχές και τα ομόλογα κινούνται ταυτόχρονα ανοδικά. Εύκολο είναι να συναχθεί το συμπέρασμα ότι μία εκ των αγορών αυτών, λανθάνει.

Αυτό μάλιστα είναι το πιθανότερο σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, προσθέτει η Citigroup, αν είναι απλώς το φθηνό χρήμα που οδηγεί την παράλληλη άνοδο, είναι πιθανό αυτή να συνεχιστεί. Αν μια τέτοια πιθανότητα επαληθευτεί, μεσοπρόθεσμα η άνοδος των ομολόγων (και όχι των μετοχών) είναι πιθανό να αποδειχτεί ”φούσκα”.

Ο οίκος εξετάζει την ιδανική σύνθεση χαρτοφυλακίου, αφενός με γνώμονα τις μειώσεις επιτοκίων, και αφετέρου την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το πρώτο κριτήριο, η σύσταση για τα ομόλογα και τις μετοχές είναι overweight, ενώ για τα ρευστά διαθέσιμα, underweight. Αντίθετα, αν εξετάσει κανείς το asset allocation από την πλευρά των κερδών, για ομόλογα και ρευστό συστήνεται overweight, ενώ για τις μετοχές, underweight.

Με βάση τα κέρδη, προτιμότεροι κλάδοι θεωρούνται αυτός των φαρμακευτικών, της ενέργειας, των τροφίμων και των εταιριών κοινής ωφέλειας, ενώ με βάση το ύψος των επιτοκίων, οι τεχνολογικές, τα ΜΜΕ, οι χρηματοοικονομικές και τα κυκλικά αγαθά.



Εξάλλου, η Citigroup ομολογεί τον πειρασμό στον οποίο βρίσκεται ώστε να συστήσει αποχώρηση από κλάδους όπως η τεχνολογία και οι ασφάλειες, αφού ”σε εποχές bear market, όταν έχεις κέρδη, καλό είναι να τα ρευστοποιείς”.

Ο οίκος σε έτερη έκθεσή του (9/6) με τίτλο ”Please Mr. Duisenberg, can we have more?”, αναφέρει ότι η μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% μονάδες βάσης από την Ε.Κ.Τ συντελεί, σε μεγάλο βαθμό, στην απόσβεση των αρνητικών επιπτώσεων από την ισχυροποίηση του ευρώ, ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, στο 1,75%, μέσα στο 2003.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, η Citigroup επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η ανάκαμψη θα επέρθει με αργούς ρυθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v