Στη Microsoft φαίνεται να ”ελπίζει” η Wall

Σε θετικές ειδήσεις από τη Microsoft φαίνεται να ”ελπίζει” η Wall, αφού άλλες σημαντικές εταιρίες, όπως η General Motors, ήταν εξαιρετικά διστακτικές προς τη μέλλουσα τάση. Ανοδικές τάσεις για ευρώ και ομόλογα αναφοράς.

Εδώ, κάπου τα πράγματα δυσκολεύουν...

Επειδή αρκετοί από εσάς έχετε κατά καιρούς αναρωτηθεί πια ακριβώς είναι η φιλοσοφία που διέπει αυτά τα σχόλια, να επισημάνουμε τα εξής:

Κρίνουμε τα πράγματα όπως τα βλέπουμε. Με άλλα λόγια, όταν προ εβδομάδος, διακρίναμε εν γένει δυσκολία των δεικτών να κινηθούν υψηλότερα, χρησιμοποιήσαμε τη φράση ”we are calling it down”. Την αμέσως επόμενη ημέρα, το σύνολο των Ευρωαγορών κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 3%. Αυτό είδαμε, αυτό είπαμε.

Ούτε μας ευχαριστεί να βλέπουμε τις αγορές να πέφτουν, ούτε όμως να ανεβαίνουν χωρίς λόγο και αιτία, διότι ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που ελλοχεύει ο κίνδυνος του εγκλωβισμού. Από τον οποίο, όπως και στα σχόλια για το Χ.Α., επιθυμούμε διακαώς να σας προφυλάξουμε.

Οι εκτιμήσεις μας δεν αποτελούν προτροπή πώλησης, αγοράς ή διακράτησης μετοχών του εξωτερικού. Ασχέτως του εάν καμία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της αλλοδαπής δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη χάρη μας. Έχουν άλλωστε πολύ καλύτερα πράγματα – ευελπιστούμε – να πράξουνε...

Από αυτό εδώ το σχόλιο, επιχειρούμε να σας δώσουμε μια άλλη οπτική. Ξεκινάμε λοιπόν με τη μέχρι στιγμής αποκρυπτογράφηση της σημερινής ημέρας:

Οι αγορές θα έπρεπε να πέφτουν, δεν το κάνουν όμως διότι υπάρχει μια μερίδα επενδυτών – θεσμικών – που στηρίζει τις υφιστάμενες θέσεις του. Αναμένοντας θετικές ειδήσεις από Microsoft κ.ο.κ. Εξ ού και η δυναμική κίνηση του Nasdaq, front-running είναι αυτό που βλέπετε.

Οι αγορές ανέβαιναν χθες διότι ήρθαν αντιμέτωπες με θετικές εταιρικές ειδήσεις. Αγνόησαν τα μάλλον όχι και τόσο ενθαρρυντικά μακροοικονομικά δεδομένα, και επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα της Citigroup, τα οποία εξέπληξαν ευχάριστα.

Σήμερα, τόσο η General Motors, όσο και η IBM, ενώ αστόχησαν στο να πετύχουν την αναμενόμενη κερδοφορία ανά μετοχή (EPS) που ανέμεναν οι αναλυτές, παρά ταύτα μάλλον δεν απογοήτευσαν. Και οι δύο όμως στα conference calls τους ήταν εξαιρετικά διστακτικοί και επιφυλακτικοί ως προς τη μέλλουσα τάση, εκτιμώντας πως είναι πιθανό πως δεν θα επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αυτό, μέχρι στιγμής δεν το έχουν τιμολογήσει οι αγορές, καθώς διεξάγεται μια πραγματική μάχη αγοραστών-πωλητών. Έρχεται και το Καθολικό Πάσχα, όποτε όλοι πρέπει να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκια τους ενόψει της τετραήμερης – επί του πρακτέου – αργίας.

Στις 8.343 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow, σημειώνοντας απώλειες 0,09%, ενώ στις μονάδες βρίσκεται ο Nasdaq, καταγράφοντας κέρδη 0,13%.

Εξάλλου, κέρδη 0,09% σημειώνει ο S&P, στις 885 μονάδες.

Είχαμε και εξαιρετικά αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία ΙΣΩΣ τιμολογηθούν προς το κλείσιμο.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, μάλλον το έχουμε παρακάνει ελαφρώς. Δικαίως εδώ πραγματοποιείται ένα front-running, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες καλά κρατούν. Το +2,5% του Dax είναι όμως υπερβολικό για τα δεδομένα της ημέρας, και εύκολα αύριο μετατρέπεται σε –2,5%.

Ο CAC πιο μετριοπαθής σίγουρα, δείχνει ότι απλά ακολούθησε τις ΗΠΑ, χωρίς να δοκιμάσει ουσιωδώς την αντίσταση των 3.000 μονάδων, ενώ ο FTSE πέρασε μια μάλλον ήσυχη ημέρα.

ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΞΗΣ: Τόσο το ευρώ όσο και το γερμανικό ομόλογο κινήθηκαν κόντρα στη τάση των αγορών, κάτι που δείχνει ότι το έξυπνο χρήμα φεύγει από τις μετοχές και πηγαίνει να θωρακιστεί.

Παίρνουμε τα κέρδη μας, και βάζουμε μέρος των χρημάτων στην ασφάλεια. Κατά 99%, ακολουθεί διόρθωση, αφού η τάση αυτή προιονίζεται διόρθωση από τη φύση της.

Συνεπώς: We are calling it down. Αν η Microsoft ανακοινώσει θετικά αποτελέσματα, θα αλλάξουμε γραμμή. Έως τότε, αυτό βλέπουμε, αυτό λέμε.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v