ΗΠΑ: Πρόστιμα σε εταιρίες για συναλλαγές με Ιράκ

Περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει αθόρυβα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από πρόστιμα σε 59 αμερικανικές εταιρίες, οι οποίες παραβίασαν την απαγόρευση εμπορικών συναλλαγών με χώρες όπως το Ιράκ, η Β. Κορέα και η Κούβα.

ΗΠΑ: Πρόστιμα σε εταιρίες για συναλλαγές με Ιράκ
Συνολικά πρόστιμα 1,1 εκατ. δολαρίων επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε 59 αμερικανικές εταιρίες, οι οποίες παραβίασαν νόμους που απαγόρευαν τις εμπορικές συναλλαγές με χώρες όπως το Ιράκ, η Κούβα και η Βόρειος Κορέα.

Μεταξύ των εταιριών είναι η Amazon, η Bank of New York, η ChevronTexaco, η Citibank, η ExxonMobil και η WalMart.

Το πρόστιμο κυμαίνεται από 500 δολάρια έως 250.000 δολάρια. Το υπουργείο δεν παρείχε λεπτομέρειες για το με ποιον συναλλάχθηκαν οι εταιρίες ή για τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε το συγκεκριμένο πρόστιμο.

Το γραφείο ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων (Ofac) του υπουργείου Οικονομικών φροντίζει για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στους τρομοκράτες, στους εμπόρους ναρκωτικών και σε ξένες χώρες και είναι υπεύθυνο για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπόπτων στις ΗΠΑ.

Οι χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις συναλλαγές είναι το Μπρουνέι, η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβερία, η Λιβύη, η Βόρειος Κορέα, η Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε.

Μετά την ανακοίνωση των επιβληθέντων προστίμων έγιναν πολλές επικρίσεις για την έλλειψη δημοσιότητας και λεπτομερειακών στοιχείων από το υπουργείο. Επιπλέον, έχει επί μακρόν αμφισβητηθεί η νομιμοποίηση του Ofac να παγώνει περιουσιακά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v