Απομακρύνεται από τη χρεοκοπία η Philip Morris

Άλλη μία δικαστική διαμάχη κέρδισε η Philip Morris, καταφέρνοντας να μειώσει κατά το ήμισυ το ποσό που απαιτείται ως εγγύηση, προκειμένου να εκδικαστεί έφεση πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης της καπνοβιομηχανίας των ΗΠΑ.

Απομακρύνεται από τη χρεοκοπία η Philip Morris
Απέφυγε την οικονομική κρίση η καπνοβιομηχανία των ΗΠΑ Philip Morris, καθώς σύμφωνα με νεότερη δικαστική απόφαση μειώνεται κατά το ήμισυ το ποσό των 12 δισ. δολαρίων που είχε απαιτηθεί ως εγγύηση, προκειμένου να εκδικαστεί έφεση της εταιρίας κατά πρωτόδικης καταδικαστικής.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, η καπνοβιομηχανία καλείται να καταβάλει συνολικά 10,1 δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα της παραπλανητικής διαφημιστικής καμπάνιάς της, όπου η εταιρία ισχυρίζονταν ότι τα ελαφρά τσιγάρα που παρασκευάζει είναι λιγότερο επιβλαβή για τους καπνιστές.

Το εγγυητικό ομόλογο χρειάζεται για να επιδείξει την πρόθεση της εταιρίας να καλύψει τις χρηματικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης.

Όμως, η χρηματική εγγύηση που καλείται πλέον να καταβάλει η Philip Morris ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 1 δισ. δολ. θα της δανείσει η μητρική εταιρία Altria με ετήσιο επιτόκιο 7%, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιπλέον τέσσερις τριμηνιαίες πληρωμές των 200 εκατ. δολαρίων.

Η Philip Morris συμφώνησε να μην ασκήσει έφεση ενάντια στη νέα απόφαση, αλλά οι δικηγόροι των εναγόντων δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο.

Η εταιρία πληροφόρησε το δικαστήριο ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να καλύψει το εγγυητικό ομόλογο των 12 δισ. δολαρίων, ενώ οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι η καπνοβιομηχανία κινδυνεύει με χρεοκοπία εφ’ όσον εξαναγκαστεί να το εκδώσει.

Τέλος, η Philip Morris θα μπορέσει πλέον να καταβάλει τη δόση των 2,6 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και Πολιτειών των ΗΠΑ.

Βάσει αυτής της συμφωνίας που υπεγράφη το 1998, οι εταιρίες καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 206 δισ. δολαρίων σε διάστημα 25 ετών, προκειμένου να αποζημιώσουν τις Πολιτείες για το κόστος περίθαλψης ασθενούντων καπνιστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v