Τα εταιρικά κέρδη οδηγούν σε νέα άνοδο τη Wall

Διευρύνονται τα κέρδη που σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, οδηγούμενοι από τα θετικά μεγέθη α΄ τριμήνου συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ το ζήτημα του Ιράκ τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν Λονδίνο και Παρίσι, ενώ ανάλογη είναι και η πορεία του Dax.

Διευρύνονται τα κέρδη που σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, οδηγούμενοι από τα θετικά μεγέθη α΄ τριμήνου συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ το ζήτημα του Ιράκ τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα.

Aναλυτές επισημαίνουν ότι η Wall ουσιαστικά ”χρωστάει” ένα ράλι εκτόνωσης μετά τη συσσώρευση των πιέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του α΄ τριμήνου. Εάν οι ανακοινώσεις για τα εταιρικά κέρδη συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές, δεν αποκλείεται η έναρξη ενός κύματος ανόδου μέσα στις ερχόμενες μέρες, τονίζουν.

Εξάλλου, οι δηλώσεις που έγιναν στα πλαίσια της διάσκεψης των G7 δίνουν ελπίδες για σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών μετά τον πόλεμο και την άρση του κλίματος αβεβαιότητας.

Θετικά και τα μακροοικονομικά νέα, με αυξημένα για δέκατο συνεχόμενο μήνα (0,6%) να εμφανίζονται τα αποθέματα επιχειρήσεων το Φεβρουάριο, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,3% των αναλυτών.

Αναλυτές της JP Morgan υποστήριξαν ότι η αύξηση στα αποθέματα θα ενισχύσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α΄ τρίμηνο.

Κέρδη καταγράφει η μετοχή του Citigroup, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση για αυξημένα κέρδη κατά 18% το α’ τρίμηνο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2002.

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται και η μετοχή της Bank of America, της οποίας τα κέρδη για το τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στον τεχνολογικό κλάδο, κέρδη καταγράφει η μετοχή της Unisys η οποία ανακοίνωσε και αυτή αυξημένα έσοδα και κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης η IBM θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της με τους αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν πως τα κέρδη της θα ενισχυθούν κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Ανοδικά κινούνται και οι τίτλοι της New York Times Corp, εκδότριας εταιρίας των εφημερίδων New York Times, Herald Tribune και Boston Globe.

Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι το α’ τρίμηνο έκλεισε με κέρδη ύψους 68,8 εκατ. δολαρίων, ή 45 σεντς ανά μετοχή, από κέρδη 54,5 εκατ. δολαρίων, ή 35 σεντς ανά μετοχή, που είχε κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επισημαίνεται ότι στις εταιρίες που αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου εντός της εβδομάδας συγκαταλέγονται οι JP Morgan Chase, Merrill Lynch, IBM, Microsoft, Intel, Motorola, General Motors, Ford Motor, Pepsico και Altria (μητρική της Philip Morris).

Στις 8.319 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow, καταγράφοντας κέρδη 1,41%, ενώ στις 1.379 μονάδες βρίσκεται ο Nasdaq, σημειώνοντας κέρδη 1,53%.

Εξάλλου, κέρδη 1,42% καταγράφει ο S&P, στις 880 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v