Ανοδικά ο Μίτσιγκαν ”μαζεύεται” η Wall (update)

Ενισχυμένος στο 83,2 ανακοινώθηκε ο δείκτης του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν για το μήνα Απρίλιο. Ωστόσο, αντίθετη πορεία ακολουθεί η Wall, αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια άνοδος του δείκτη θα πυροδοτούσε νέα ενίσχυση. θετικά νέα από λιανικές πωλήσεις και Ιράκ.

Αυξημένος στο 83,2 διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση στο 79, ύστερα και από την απροσδόκητου εύρους ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων το Μάρτιο και τη διαφαινόμενη ομαλοποίηση των καταστάσεων στο Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν πως μια άνοδος του δείκτη Μίτσιγκαν θα πυροδοτούσε μια νέα ενίσχυση των δεικτών.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα, την υψηλότερη αύξηση (2,1%) σε 17 μήνες κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου, διαμορφούμενες στα 311,5 δισ. δολάρια, οδηγούμενες από τις πωλήσεις οχημάτων, που αυξήθηκαν κατά 1,0%.

Εξάλλου, αυξητικά (1,5%) κινήθηκε και ο δείκτης τιμών παραγωγού για το μήνα Μάρτιο.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι όταν ομαλοποιηθούν οι καταστάσεις στο Ιράκ, τότε τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ θα εμφανίζονται θετικότερα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, την πόλη της Μοσούλης κατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, ενώ από τις μεγάλες πόλεις μόνο η γενέτειρα του Σαντάμ, Τικρίτ, παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο.

Απόλυτο χάος επικρατεί στις περισσότερες πόλεις με λεηλασίες και έλλειψη τάξης και ελέγχου, ενώ οι ΗΠΑ οργανώνουν συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο.

Στα εταιρικά νέα, αύξηση κατά 20% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της General Electric στο α΄ τρίμηνο του 2003, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, διαμορφούμενα στα 2,9 δισ. δολάρια ή 30 σεντς ανά μετοχή.Εξάλλου, πτωτικά κινείται η μετοχή της Boeing, αφού η εταιρία πραγματοποίησε προβλέψεις 1,2 δισ. δολαρίων, λόγω της υποχώρησης της αεροπορικής κίνησης από τη σύγκρουση στο Ιράκ.

Στις 8.258 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow, καταγράφοντας κέρδη 0,45% ενώ στις 1.368 μονάδες κινείται ο Nasdaq (0,22%).

Eξάλλου, κέρδη 0,29% σημειώνει ο S&P, στις 874 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v