ΔΝΤ- World Bank: Βοήθεια σε Ιράκ υπό προϋποθέσεις

Τη βοήθεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανόρθωση της οικονομίας του Ιράκ ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις των οργανισμών, λόγω της ”έλλειψης νόμιμου πολιτικού πλαισίου” στη χώρα.

ΔΝΤ- World Bank: Βοήθεια σε Ιράκ υπό προϋποθέσεις
Στην προς το παρόν έλλειψη νομιμοποίησης του μεταπολεμικού καθεστώτος στο Ιράκ προσκρούει η αρωγή που οι ΗΠΑ ζητούν για λογαριασμό της κατακτηθείσας χώρας από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.

Η προτροπή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, προς τους δύο οργανισμούς, έγινε ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του ίδιου περί ”ζωτικού ρόλου” των διεθνών οργανισμών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός προέτρεψε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να ”είναι έτοιμοι για να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και την τεχνική τους βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα”.

Ωστόσο, οι δύο οργανισμοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το πόσο σύντομα θα μπορέσουν να ασχοληθούν με τα πεπραγμένα στο Ιράκ.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, δήλωσε ότι επιθυμεί να φέρει το θέμα της τεχνικής βοήθειας στο Ιράκ στο συμβούλιο της τράπεζας, πριν αποφασισθεί η λήψη κάποιων αποφάσεων, κάτι που φαίνεται ότι εξέπληξε δυσάρεστα τον κ. Σνόου.

Επιπλέον, ο Τ. Γούλφενσον δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορεί να δανείσει χρήματα στο Ιράκ έως ότου υπάρξει νόμιμη κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ, ο οποίος είπε ότι ”είναι καιρός οι πολιτικοί ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό πλαίσιο για το Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας”. Επίσης τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να δείξει την εκτίμησή του στις χώρες της Μέσης Ανατολής επισπεύδοντας την ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο Χ. Κέλερ υποστήριξε πως το ΔΝΤ έχει ”εμπειρία σε χώρες που έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ιρακινού νομίσματος, στη διαχείριση του εξωτερικού χρέους και του φορολογικού συστήματος”.

Ωστόσο, η πρόταση του ΔΝΤ να επιτραπεί στις χώρες να εξαγγείλουν χρεοκοπία εάν τα χρέη τους είναι δυσβάσταχτα και μετά να τους επιτραπεί η δημιουργία κάποιου σχεδίου για την αποπληρωμή των ληφθέντων δανείων απορρίφθηκε από τον Τ. Σνόου.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να διαγράψουν μέρος των χρεών του Ιράκ προς αυτές.

Το Ιράκ εικάζεται ότι χρωστάει σημαντικά ποσά σε Γαλλία και Ρωσία, αν και αυτές οι οφειλές αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνολικού χρέους της χώρας, που υπολογίζεται μεταξύ 100 και 300 δισ. δολαρίων.

”Είναι ένα χρέος πολύ υψηλό σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας”, δήλωσε ο κ. Σνόου, που εκτιμά ότι οι χώρες θα πρέπει ”να αρχίσουν να επανεξετάζουν” τις ιρακινές οφειλές.

Να σημειωθεί ότι γι’ αυτά και για άλλα θέματα, ο Τ. Σνόου θα συζητήσει με τους ομολόγους του από τις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7), κατά τη διάρκεια της εαρινής συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σήμερα και αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v