Σε αναζήτηση ”υπουργών” οι Σύμμαχοι στο Ιράκ

Συνάντηση με τους ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης προσπαθούν να οργανώσουν οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο. Χάος και αναρχία επικρατεί στη Βαγδάτη και στις υπόλοιπες καταληφθείσες πόλεις. Χωρίς αντίσταση έπεσε η Μοσούλη, σχολιάζουν τα πρακτορεία.

Σε αναζήτηση ”υπουργών” οι Σύμμαχοι στο Ιράκ
Συνάντηση με τους ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης σχεδιάζουν οι Αμερικανοί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Νασιρίγια, προκειμένου να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μιας προσωρινής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, χάος και αναρχία επικρατεί στους δρόμους της Βαγδάτης, αλλά και στις περισσότερες καταληφθείσες πόλεις.

Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να οργανώσουν μια συνάντηση με τους ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιλογής μιας προσωρινής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, Αμερικανοί πεζοναύτες ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δύο παιδιά σε σημείο ελέγχου στο Ιράκ, όταν ο οδηγός του οχήματος στο οποίο επέβαιναν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των πεζοναυτών, δημιουργώντας έτσι φόβους για μια νέα επίθεση αυτοκτονίας.

Αργότερα, εκπρόσωπος της 15ης μονάδας Αμερικανών πεζοναυτών δήλωσε ότι ”ήταν ένα λάθος για το οποίο λυπούμαστε πολύ”, ενώ πρόσθεσε ότι παρέχεται ιατρική βοήθεια στους τραυματισμένους.

Το πρωί, εξάλλου, Κούρδοι αντάρτες πήραν τον έλεγχο του κέντρου της Μοσούλης χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Κούρδος διοικητής ανακοίνωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην περιοχή της Μοσούλης, επιτρέποντας έτσι την είσοδο των Αμερικανών και Κούρδων στρατιωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες οι Κούρδοι μπήκαν στην πόλη Κιρκούκ, αλλά οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις στην Τουρκία διά στόματος Πάουελ ότι την πόλη ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι μαχητές θα αποχωρήσουν. Προς το Κιρκούκ κατευθύνονται ήδη αμερικανικά άρματα μάχης. Ένας από τους διοικητές των μαχητών της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν δήλωσε πριν από λίγο ότι οι Κουρδοι ένοπλοι έλαβαν ήδη εντολή να αποχωρήσουν από το Κιρκούκ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε στους Ιρακινούς ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στη διατήρηση της τάξης στο Ιράκ, την ώρα που στη Βαγδάτη και στο Κιρκούκ αναφέρονταν λεηλασίες κυβερνητικών κτιρίων και σπιτιών αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ.

”Οι συμμαχικές δυνάμεις θα βοηθήσουν για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, έτσι ώστε οι Ιρακινοί να μπορούν να ζουν με ασφάλεια”, ανέφερε ο Τζορτζ Μπους στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ιρακινό λαό. Ο εκπρόσωπός του, Άρι Φλέισερ, όμως, δήλωσε ότι θα χρειασθεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Παρίσι. Από εκεί πιθανώς θα μεταβεί στη Δαμασκό κατευθυνόμενος προς τη Βαγδάτη, όπως έγινε γνωστό από αραβικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν με έξι ”έξυπνες” βόμβες την κατοικία του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν αλ-Τικρίτι, στην πόλη Ραμαντίν, 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ.

Τα αεροσκάφη έριξαν έξι βόμβες JDAM ”σε μία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την εξουδετέρωση του καθεστώτος Χουσεΐν”, ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι δεν διαθέτει κάποιο κατάλογο χωρών για τις οποίες έχουν προγραμματισθεί επιθέσεις.

Ωστόσο, χθες ο Βούλφοβιτς από το Κογκρέσο δήλωσε πως ”η Συρία έχει μια ύποπτη στάση και οι ΗΠΑ παρακολουθούν τη χώρα αυτή”, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι η Αμερική δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα.

”Οι Σύροι έχουν μια κακή συμπεριφορά και πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι αν συνεχίσουν θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την πολιτική μας προς μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, σε εγκληματίες πολέμου, και η οποία πιο πρόσφατα έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ιράκ”, δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο Γούλφοβιτς.

Χθες, άλλωστε, ανακοινώθηκε η δολοφονία του ηγέτη των σιιτών, Αλ-Κόι. Ο Αλ-Κόι, ο οποίος ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο τα τελευταία 12 χρόνια, είχε επιστρέψει στο Ιράκ την τελευταία εβδομάδα υπό την προστασία των συμμαχικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι πως όλη η οικογένειά του έχει εκτελεστεί ή δολοφονηθεί από το ιρακινό καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v