P. Περλ: Λέσχη ανταλλαγής απόψεων ο ΟΗΕ!

”Ο ΟΗΕ έχει αποτύχει στην αποστολή του και θα σβήσει μαζί με το καθεστώς Σαντάμ”, υποστηρίζει σε άρθρο του στη ”Le Figaro” ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Ρίτσαρντ Περλ. Ο ίδιος βλέπει τον ΟΗΕ να μετατρέπεται σε ”λέσχη ανταλλαγής απόψεων”, ενώ προειδοποιεί και για άλλες επεμβάσεις σε χώρες ”που υποθάλπουν την τρομοκρατία”.

P. Περλ: Λέσχη ανταλλαγής απόψεων ο ΟΗΕ!
”Το βασίλειο του τρόμου του Σαντάμ φτάνει στο τέλος του. Η μπααθική κυβέρνηση δεν θα πέσει ωστόσο μόνη της. Μαζί της ”θα σβήσουν” και τα Ηνωμένα Έθνη”, υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα ”Le Figaro” ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του αμερικανικού Πενταγώνου (τώρα απλό του μέλος), καθώς και καθηγητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων στην Ουάσιγκτον.

Βέβαια, ο ΟΗΕ δεν θα εξαφανιστεί τελείως. Θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό τη μορφή ενός ”παγκόσμιου φόρουμ ανταλλαγής απόψεων”. Ωστόσο, οι τομείς του που ασχολούνται με τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης με το μικρότερο δυνατόν ρίσκο και αυτοί που μάχονται κατά του AIDS και άλλων ασθενειών θα εκλείψουν εξαιτίας της αποδεδειγμένης πλέον αναποτελεσματικότητάς τους, υποστηρίζει ο Ρίτσαρντ Περλ.

Η χρόνια ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει τις δικές του αποφάσεις, όπως περίτρανα αποδεικνύεται και από την περίπτωση του Ιράκ, είναι προφανής. Ο οργανισμός είναι υπερβολικά διστακτικός στη χρήση της αναγκαίας βίας, πράγμα που τον εμποδίζει να φέρει σε πέρας την αποστολή του, συνεχίζει ο Ρίτσαρντ Περλ.

Αυτοί που αντιτίθενται στις ενέργειες της συμμαχίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, διατείνονται ότι η ”τάξη” πρέπει να κυριαρχεί της ”αναρχίας”, αναφέρει στο άρθρο του ο Ρίτσαρντ Περλ. ”Είναι όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας το όργανο αυτό που μπορεί, πραγματικά, να διατηρήσει την παγκόσμια τάξη; H Ιστορία μάς δείχνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς ο γεννημένος από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ΟΗΕ έχει αποδειχτεί ανίκανος να διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη και να προλάβει τον πόλεμο”, υποστηρίζει.

Επικρίνοντας σφόδρα τις χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο Ρίτσαρντ Περλ δηλώνει: ”Εάν μια πολιτική είναι ορθή όταν την εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, πώς μπορεί να είναι εσφαλμένη απλώς και μόνο επειδή η κομμουνιστική Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία ή μια πληθώρα δικτατοριών δεύτερης κατηγορίας αρνούνται να τη στηρίξουν;”.

”Τα πιο επικίνδυνα κράτη είναι τα κράτη που κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής, χημικά και πυρηνικά. Το Ιράκ ανήκε στα κράτη αυτά, αλλά υπάρχουν και άλλα”, προειδοποιεί.

Δεν θα νικήσουμε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας εάν είμαστε ανίκανοι να ”εξάγουμε” τον πόλεμο στα εδάφη των χωρών που την προκαλούν ή την υποβοηθούν. Οφείλουμε επομένως να χρησιμοποιήσουμε τη βία κατά των κρατών εκείνων που υποθάλπουν τους τρομοκράτες, όπως το πράξαμε και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, διατείνεται ο Αμερικανός πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου.

Οι συμμαχίες των ”πραγματικά δημοκρατικών χωρών” είναι οι μόνες που μπορούν να υπερασπιστούν με αποτελεσματικότητα την παγκόσμια ασφάλεια. Αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για ένα κόσμο ειρηνικό και την πραγματική εναλλακτική λύση στην αναρχία που προκάλεσε η αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγει στο άρθρο του στη ”Le Figaro” o Ρίτσαρντ Περλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v