Λες, και κάτι περιμένει η Wall

Επιφυλακτική στάση εξακολουθούν να κρατούν οι επενδυτές στη Wall, αγνοώντας τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την οικονομία. Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία, ίσως, δώσουν και το στίγμα για τα περαιτέρω, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που φροντίζουν για την αποκόμιση των πρόσφατων κερδών.

Εφτά (πλέον) μέρες, στο ίδιο έργο θεατές...

Πάντως, οι Ευρωπαίοι σιγά σιγά αντιλαμβάνονται πως ο Dow δεν θέλει να πάει προς τα επάνω. Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Οι Αμερικάνοι επενδυτές βρίσκονται μεσούσης της περιόδου εταιρικών ανακοινώσεων τους, και το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να αξιολογήσουν το βαθμό της επιτυχίας του πολέμου.

Επιτυχής ήταν, το τιμολόγησαν, γι’ αυτό και πήραν 15% από τα χαμηλά τους. Διότι με βάση όλα τα άλλα δεδομένα, και κυρίως τα μακροοικονομικά, η κίνηση αυτή δεν ήταν δικαιολογημένη.

Εξ ου και η διόρθωση που έπεται. Μόνο, που αυτή έχει εκπλήξει και τους πλέον ”φανατικούς” shorters, αφού οι ΗΠΑ δεν λένε να σηκώσουν – προς το παρόν – κεφάλι παρά την ύπαρξη καλύτερων – οριακά – του αναμενόμενου μακροοικονομικών δεδομένων σήμερα στις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη αντέδρασε με διαφορετικές... ταχύτητες και βαθμούς. Στο 1,5% οι απώλειες για τον FTSE-100, όση δηλαδή και η μέχρι στιγμής πτώση του Dax. 2,8% ο CAC-40, ακριβώς επειδή αυτός είχε να αξιολογήσει τη France Telecom και τη Vivendi, η χρηματοοικονομική κατάσταση των οποίων είναι απελπιστική.

O Dow κινείται στις 8177,83 μονάδες με απώλειες 0,23%, ενώ αντίθετα, υψηλότερα κατά 0,24% και 0,11% διαμορφώνονται οι Nasdaq και S&P, στις 1360,01 και 866,95 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, το ευρώ συνεχίζει σε ηπιότερους ρυθμούς την ανοδική του κίνηση, δοκιμάζοντας να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1,08 δολαρίων, τα ίδια και ο χρυσός που κλίνει προς τα 330 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το ευρωπαϊκό ομόλογο (bund) ενισχύθηκε οριακά, αφού κάποιοι αποκόμισαν (λογικό άλλωστε) κέρδη.

Μόνη ειδοποιός διαφορά η απροθυμία πλέον των ασιατών και οι ευρωπαίων επενδυτών να ”αγοράζουν” μανιωδώς κάθε πρωί τα ΣΜΕ επί των αμερικανικών δεικτών, θεωρώντας πως οι επενδυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα συνεχίσουν το ”πολεμικό ράλι”.

Το τελευταίο τριήμερο πολλοί θεσμικοί μείωσαν θέσεις, χάνοντας λεφτά. Παρά ταύτα, ο Nasdaq μέχρι στιγμής κάτι... δίνει στους εμπλεκόμενους, στον απόηχο μιας πολύ σημαντικής διόρθωσης.

Τι μέλλει γενέσθαι; Εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν το βράδυ, και δη εάν αυτά θα κινηθούν εντός προσδοκιών. Ίσως να έχουμε μια καλή... Παρασκευή, ”Happy Friday” που λένε κι έξω. Ίσως όχι. Πάντως, ότι γίνεται γίνεται σε ημερήσια βάση πλέον. Κανείς δεν κοιτάζει – και πολύ – παραπέρα.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v