”Τραμπάλα” οι διεθνείς αγορές

Εξαιρετικά ”βίαιες” είναι οι διακυμάνσεις των δεικτών στην αμερικανική αγορά η οποία στερείται κατεύθυνσης, ενώ γενικότερα επικρατεί η αίσθηση ότι οι traders θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας.

Εξαιρετικά περίεργη η σημερινή ημέρα όσον αφορά στην κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς από τη μια η Ευρώπη προσδοκούσε σε νέα ανοδική κίνηση του Dow, αγνοώντας πεισματικά το γεγονός ότι αυτός είχε κλείσει χθες πιο κοντά στο χαμηλό της ημέρας και όχι στο υψηλό, με συνέπεια το πρωί οι αγοραστές να πάρουν το πάνω χέρι οδηγώντας σε κέρδη 2% CAC και DAX, επίπεδα από τα οποία έχουν υποχωρήσει έκτοτε αισθητά, περνώντας σε θετικό έδαφος.

Και αυτό γιατί ο Dow παραμένει σε αρνητικό έδαφος, έστω και κατά μόνο 0,29% στις 8.256,78 μονάδες, κάτι που οι πρωινοί αγοραστές εκλαμβάνουν ως εν γένει σημάδι αδυναμίας με συνέπεια έκτοτε να ρευστοποιούν.

Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις απώλειες που καταγράφει ο δείκτης S&P (–0,09% στις 873,98) και ο Dow, αφού στον αντίποδα ο Nasdaq παραμένει σε θετικό έδαφος αψηφώντας πλήρως την περιρρέουσα τάση, με άνοδο 0,27% στις 1394,73 μονάδες.

Από αυτό το σημείο ο Dow με σχετική ευκολία μπορεί να περάσει θετικό, όπως επίσης μπορεί να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος περαιτέρω, διευρύνοντας τις απώλειές του.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει την πορεία που θα ακολουθήσει ο συγκεκριμένος δείκτης με τις διακυμάνσεις να παραμένουν εξαιρετικά βίαιες, τις αγορές να στερούνται κατεύθυνσης και γενικώς να επικρατεί η αίσθηση ότι εάν αυτό που βλέπουμε είναι μια φάση συσσώρευσης (που δεν είναι), τότε οι traders είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας.

Θα πρέπει παράλληλα να κάνουμε αναφορά στη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αλλά και των πολύτιμων μετάλλων, σε μια εποχή που θεωρητικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, καθώς είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι για τους περισσότερους αυτός είναι ένας τηλεοπτικός πόλεμος και ελάχιστοι έχουν κάτσει να σκεφτούν τις πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Και αν από τη μια είναι εύκολο να αποδώσουμε στον πόλεμο όλη την οικονομική δυσπραγία, ίσως εν τέλει απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη έκβαση αυτού του πολέμου, για να γίνει προφανές πως τα πάνδεινα δεν προέρχονται από το Σαντάμ.

Με άλλα λόγια, υπάρχει πολύ σκόνη η οποία δεν έχει καταλαγιάσει και έως ότου καταλαγιάσει, η διάσταση απόψεων, οι βίαιες κινήσεις των βασικών δεικτών και η αδυναμία αιτιολόγησης της εκάστοτε κίνησης, θα αποτελούν σημείο αναφοράς.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v