Ρίψη αλεξιπτωτιστών στο Β. Ιράκ (update 3)

Με ρίψη Αμερικανών αλεξιπτωτιστών σε αεροδρόμιο της ελεγχόμενης από τους Κούρδους περιοχής του Β. Ιράκ ξεκινά το ”δεύτερο μέτωπο” των συμμάχων. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη αλλά και εναντίον των ιρακινών δυνάμεων που έχουν επιχειρήσει αντεπιθέσεις στο Νότιο Ιράκ.Τελευταίο γκάλοπ δείχνει σταθερή υποστήριξη των Αμερικανών σε Μπους-πολεμικές επιχειρήσεις.

Ρίψη αλεξιπτωτιστών στο Β. Ιράκ (update 3)
Μέ ρίψη περίπου 1.000 Αμερικανών αλεξιπτωτιστών, της 173ης Ταξιαρχίας από την Ιταλία, οι οποίοι προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της ελεγχόμενης -από τους Κούρδους- περιοχής του Β. Ιράκ, άνοιξε απόψε, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, το ”δεύτερο μέτωπο” το οποίο επιθυμουσε να ανοίξει η συμμαχία στο Ιράκ.

Ενα μέτωπο το οποίο αρχικά επρόκειτο να ανοίξει από την πρώτη μέρα με βαριές τέθωρακισμένες δυνάμεις, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό μετά την άρνηση του τουρκικού Κοινοβουλίου, που ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τους σχεδιασμούς των Αμερικανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την ταχεία μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων και άλλου βαρέως πολεμικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το CΝΝ παρουσίασε σφιγμομέτρηση της κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία μόλις το 41% των Αμερικανών θεωρεί οτι ο πόλεμος ”πάει πολύ καλά”. Ωστόσο, καθαρά πλειοψηφικά, αισθητά πανω από 60% είναι τα ποσοστά όσων θεωρούν οτι ο προέδρος Μπούς ενήργησε καλώς και είναι υπέρ της αναγκαιότητας του πολέμου στο Ιράκ. Πάνω από 80% των Αμερικανών είναι της άποψης ότι η χώρα τους θα κερδίσει, ενώ το υπόλοιπο θεωρεί απλώς οτι ”κανείς δεν θα κερδίσει” τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, σφοδρές εκρήξεις ακούγονται και πάλι στην περιοχή της Βαγδάτης, όπου η αμμοθύελλα φαίνεται να έχει κοπάσει.

Από νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστή η έξοδος περίπου 120 στρατιωτικών οχημάτων από τη Βασόρα προς τα νότια, με κατεύθυνση τη χερσόνησο Αλ Φάο, ενώ άλλα, πιθανώς 1.000 τον αριθμό, που φέρεται να ανήκουν στην επίλεκτη φρουρά του Σαντάμ, εγκατέλειψαν τη Βαγδάτη με σκοπό να καταλάβουν τις στρατηγικής σημασίας γέφυρες στον ποταμό Ευφράτη, στη περιοχή της Ναζιρίγια, που πέρασε στον έλεγχο των συμμάχων ύστερα από σφοδρές μάχες.

Αμφότερες οι δυνάμεις έγιναν αντικείμενο σφοδρότατων αεροπορικών επιθέσεων και βολών πυροβολικού.

Ο Αμερικανός στρατηγός των συμμαχικών δυνάμεων, Mick Green, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ”δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο αυτή η φάλαγγα κινείται προς τα νότια αυτή τη στιγμή”. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τα ιρακινά στρατεύματα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη και τη Βασόρα θεωρώντας ότι η αμμοθύελλα θα καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Νωρίτερα, Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επιβεβαίωσε την είδηση, προσθέτοντας μάλιστα ότι η φάλαγγα που έκανε έξοδο από τη Βασόρα δέχθηκε επίθεση από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Μπους στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό προειδοποίησε για την παράταση των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και οι εκτιμήσεις του υφυπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές που περιμένουν τη Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, στους 1.000 ανέρχονται οι νεκροί Ιρακινοί στη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών στην περιοχή της Νατζάφ στο κέντρο του Ιράκ, όπου μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μάχες, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Μπάφορντ Μπλάουντ, διοικητή της τρίτης μεραρχίας πεζικού, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρωί οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τη λαϊκή αγορά της Βαγδάτης, από την οποία μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 15 νεκροί, άμαχοι ως επί το πλείστον, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters.

Ο Πολ Γούλφοβιτς, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, τόνισε πως η αμερικανό-βρετανική επίθεση που έχει ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ προχωρά καλά, αλλά η Συμμαχία προετοιμάζεται για ”δύσκολες στιγμές”.

”Πιστεύουμε ότι ο Σαντάμ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής. Οσο πλησιάζουμε στη Βαγδάτη και στο τέλος του καθεστώτος, όλο και περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος των πράξεων απελπισίας”, κατέληξε ο Γούλφοβιτς.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους σε διάγγελμά του ανέφερε ότι οι βρετανο-αμερικανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στο Ιράκ, όμως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. ”Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Θα κερδίσουμε. Κάθε ημέρα πλησιάζουμε τους στόχους μας”, τόνισε ο Μπους, προσθέτοντας πως θα έρθει η ημέρα της κρίσης για το ιρακινό καθεστώς και αυτή η ημέρα πλησιάζει.

Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να συγκαλέσει νέα σύνοδο για το Ιράκ, καθώς στην τελευταία, όπως είπε, κατέστη σαφές ”σε ποια σημεία διαφωνούμε και σε ποι συμφωνούμε”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι διευκρίνησε εκ νέου ότι οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων Ιράκ - Τουρκίας με πρωτοβουλία της Αγκυρας θα έχει επιπλοκές στις σχέσεις με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε., Ζακ Ντελόρ, με δηλώσεις του τόνισε ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ μπορεί να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την καλύτερη ευκαιρία να συνενωθεί γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εκτός της οικονομικής και τεχνολογικής βοήθειας, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαμε να θέσουμε στη διάθεση των Ιρακινών, προκειμένου να επιλέξουν το μέλλον τους, την πολιτική και διπλωματική μας εμπειρία, ανέφερε ο Ντελόρ.

Εξάλλου, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Die Zeit” αναφέρει ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ οι σύμμαχοι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

”Δεν μπορούμε να έχουμε τον καθένα να δρα ατομικά, όπως αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή”, υποστηρίζει ο Σρέντερ, σύμφωνα με τον οποίο χρειάζεται μια συζήτηση και μια απόφαση για τη μη διάδοση, η οποία θα στηρίζεται σε μια συνθήκη.

Παράλληλα, στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ δήλωσε ότι δόθηκε εντολή να μετακινηθούν στο Ιράκ, με σκοπό να ενισχυθούν οι δυνάμεις εισβολής, άλλοι 30 χιλιάδες στρατιώτες και ανάμεσά τους η 4η Μεραρχία, που είναι εφοδιασμένη με εξοπλισμό πολύ προηγμένης τεχνολογίας.

Η τελευταία αυτή στρατιωτική δύναμη εδρεύει στο ”Οχυρό Χουντ”, στην πολιτεία του Τέξας, και αποτελεί για τους αμερικανικούς στρατιωτικούς κύκλους καύχημα. Θα μεταφερθεί μέσω αέρος και θα ενταχθεί στις μαχόμενες βαριά εξοπλισμένες μονάδες ”μέσα στις ερχόμενες ημέρες”, όπως ανακοινώθηκε επίσης από την ίδια πηγή.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο CNN, το Πεντάγωνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο Αμερικανοί στρατιώτες να έχουν δεχτεί πυροβολισμούς από Ιρακινούς, την ώρα που παραδίνονταν, ενώ σε 45 ανέρχονται οι νεκροί για τις συμμαχικές δυνάμεις από την ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων.

Η παροχή πόσιμου νερού αποκαταστάθηκε σήμερα εν μέρει στη Βασόρα έπειτα από την απόλυτη διακοπή της για πέντε ημέρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

”Η πόλη λαμβάνει εφεξής τη μισή ποσότητα του νερού, που παρεχόταν πριν από την έναρξη του πολέμου”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Βαγδάτη.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v