Back to reality... για τη Wall

Επιστρέφουν στο γνωστό προ του πολέμου μοτίβο οι δείκτες στη Wall, όπου οι επενδυτές αποκομίζουν τα σημαντικά κέρδη που έχουν καταγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Δραματικότερες οι πιέσεις στις ευρωαγορές, επενδυτική στροφή στο χρυσό, το ευρώ και τα ομόλογα.

Και ξαφνικά, θυμηθήκαμε πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν λύνει κανένα ουσιώδες πρόβλημα στην οικονομία, δεν είναι κάτι που δείχνει απλά το CNN για να γεμίσει το πρόγραμμα του, ότι αυτός καθ’ αυτός ως γεγονός δεν θα βελτιώσει ως δια μαγείας την άκρως νοσηρή εικόνα της οικονομίας και ότι, εν τέλει, έχει κόστος, κόστος που επιμερίζονται μονομερώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Και τώρα; Αποκόμιση (σημαντικότατων) κερδών, πλήρης απουσία αγοραστών, στροφή στο χρυσό, το ευρώ, και τα ομόλογα. Ότι κάναμε δηλαδή έως ότου το παραπέτασμα καπνού που λέγεται πόλεμος ”θολώσει” το τοπίο.

Οι απώλειες συντριπτικές για το σύνολό των Ευρωαγορών (με εξαίρεση τη Σοφοκλέους), καθώς CAC και DAX υποχώρησαν κατά 5,7% και 5,2% αντίστοιχα, παρόμοια και η εικόνα για τον FTSE-100, ενώ ο Dow και ο Nasdaq, αφενός καθότι δεν ”στηρίζονται”, αφετέρου καθότι και να το στηρίξεις τόσο μεγάλη είναι η φυγή που δεν καταφέρνεις τίποτα ούτως ή άλλος, υποχωρούν κατά 3,37% μονάδες και 3,17% στις 8234,08 και 1376,79 μονάδες αντίστοιχα. Ο S&P υποχωρεί κατά 3,28% στις 866,50 μονάδες.

Για να τα βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά, να τα δούμε μέσα στη γενικότερο πρίσμα του τι έχει συμβεί εσχάτως, πρέπει να τονίσουμε τα εξής:

Πρώτον, ο Dow την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάστημα πενθημέρου των τελευταίων 20 ετών.

Δεύτερον, ο Dax και ο CAC έχουν πάρει 22,7% και 21,9% αντίστοιχα από τα χαμηλά τους. Συνεπώς, το σημερινό, αν αναλογιστεί κανείς το εύρος της ανόδου, είναι φυσιολογικό.

Ο DJ Eurostoxx 50, πήρε από τα χαμηλά του 30%. Μιλάμε για το δείκτη των 50 blue chips της Ευρώπης. France Telecom, Vivendi και λοιπές... υγιείς επιχειρήσεις. Σήμερα, χάνει 7,2%, καθώς ξαφνικά προκύπτει το θέμα του χρέους. Αυτού, που είχαν πριν ξεκινήσει το ράλι.

Πάντως, δύσκολό να κλείσει έτσι ο Dow. Και, αν η ροή ειδήσεων από τον Κόλπο βελτιωθεί, δεν αποκλείονται απρόοπτα.

Κι αυτό γιατί, οι Αμερικάνοι επενδυτές, όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να τιμολογήσουν το τι σημαίνει, στην ουσία, ο Πόλεμος του Κόλπου.

Ποιος έχει κάτσει να σκεφτεί πως όλες αυτές οι εξωστρεφείς αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που ”αντιπροσωπεύουν” μια χώρα, και συνεπώς μια πολιτική, γίνονται ”μαύρα πρόβατα” από το μέσο καταναλωτή που τρέφει αντί-αμερικανικά (στη περίπτωση των Ευρωπαίων) ή αντί-γαλλικά, αντί-γερμανικά συναισθήματα (στη περίπτωση των Αμερικανών);

Ποιος έχει κάτσει να σκεφτεί πως χαμένος από τον Πόλεμο του Κόλπου δεν είναι το Ιράκ, αλλά η σταθερότητα, η όποια σταθερότητα, υπήρχε; Η Pax Americana, όπως αυτή εκλαμβάνεται από το μέσο πολίτη, και συνεπώς καταναλωτή, έχει κάποιες μορφές.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού εμπορικού περιβάλλοντος, όπως αυτή εκφέρεται μέσω του World Trade Organisation (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), βασίζονταν στην αποδοχή των ίδιων κριτηρίων, των ίδιων αρχών.

Αρχές, που πλέον μεγάλη μερίδα του κόσμου, κοινωνικού και πολιτικού, θεωρεί πως επιβάλλονται, δεν συμφωνούνται επί της αρχής.

Οι αμερικανικές αγορές όμως δεν θα υποχωρήσουν συνεχώς από τα τρέχοντα επίπεδα, διότι η βιτρίνα ξαφνικά δεν μπορεί να καταρρεύσει. Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια – αυτά που ξεκίνησαν το ράλι – θα πάρουν κάποια κέρδη, και εν τέλει θα επανατοποθετηθούν.

Μόνο όταν κάτσει πλήρως η σκόνη, και γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος όλων όσων προαναφέραμε – και υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές που θα σας αναλύουμε στα απογευματινά μας σχόλια εφεξής – τότε θα έχουμε επιστροφή στα ”προ-ράλι” επίπεδα...

Χαρακτηριστικό είναι πως από την έναρξη του πολέμου ο δείκτης Dow Jones έχει υποχωρήσει κατά 0,38%, ο Nasdaq κατά 1,45% και ο S&P κατά 0,82%

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v