Τουρκία: Και νέες διπλωματικές ”τρίπλες”

Την απαγόρευση υπέρπτησης του τουρκικού εδάφους για τους πυραύλους Τόμαχοκ μετέδωσε το CNN Turk, ενώ αναλυτές συνδέουν την εξέλιξη με την δήλωση Αμερικανού επισήμου, με την οποία διαψεύδεται ότι δόθηκε ”πράσινο φως” στην Τουρκία για επέμβαση στο Β. Ιράκ.

Τουρκία: Και νέες διπλωματικές ”τρίπλες”
Νέα δεδομένα επιχειρεί να εισάγει η Τουρκία στη διπλωματική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, καθώς, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήρε την άδεια διέλευσης των πυραύλων Τόμαχοκ από τον εναέριο χώρο της, επικαλούμενη την κατάπτωση δύο τέτοιων βλημάτων σε νοτιοανατολικά της εδάφη.

Οι πύραυλοι δεν εξερράγησαν και δεν προκάλεσαν ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Στο άκουσμα της είδησης, οι τουρκικές αγορές διέρυναν τις απώλειές τους, με τον βασικό δείκτη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να υποχωρεί κατά 5%% και με το κάθε δολάριο να αγοράζει 1,758 εκατ. τουρκικές λίρες (από 1,730 εκατ. την Παρασκευή).

Μάλιστα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διατήρησε τις απώλειες μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης, κλείνοντας με πτώση 5,46%.

Αναλυτές σχετίζουν την εκ νέου σκλήρυνση της τουρκικής στάσης (είτε η είδηση επιβεβαιωθεί, είτε αποτελεί σκόπιμη ”διαρροή”) με την επίσημη διάψευση στην οποία προέβη ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για το Ιράκ, Ζαλμάι Χαλίλζαντ αναφορικά με την υποτιθέμενη άδεια που παρασχέθηκε στην Άγκυρα για επέμβαση στο Β. Ιράκ.

Όπως έγινε γνωστό, ο αμερικανός αξιωματούχος, που βρίσκεται στην Άγκυρα, είχε σήμερα επαφές με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ουγούρ Ζιγιάλ και τον βοηθό υφυπουργό Αλί Τουιγκάν με αντικείμενο το ενδεχόμενο της τουρκικής παρουσίας στο Β. Ιράκ. Ο κ. Χαλίλζαντ έκανε μετά το πέρας των συναντήσεων λόγο για ”διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, που θα συνεχιστούν και αύριο” και όχι για ειλημμένη απόφαση που δίνει ήδη ”πράσινο φως” στο τουρκικό πεζικό να εισέλθει στο Βόρειο Ιράκ.

Η δήλωση, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, αποτελεί διάψευση του σημερινού δημοσιεύματος της Hurriyet, στο οποίο αναφερόταν ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η επέμβαση στο Β. Ιράκ.

Ενδεικτική εξάλλου του διπλωματικού παιχνιδιού που βρίσκεται ακόμη και τώρα σε εξέλιξη είναι η δήλωση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χ. Οζκιόκ, σύμφωνα με την οποία, το θέμα της άδειας υπέρπτησης των αμερικανών πυραύλων και της τουρκικής παρουσίας στα Βόρεια του Ιράκ ”δεν συνδέονται”.

Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, πηγές της Αθήνας, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Βορείου Ιράκ και τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπενθύμιζαν ότι πρόκειται για τα ”πάγια” άγχη της γείτονας χώρας, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους, και από την άλλη θέλει τον επανέλεγχο πετρελαϊκών ζωνών στην περιοχή.

Εξάλλου, σχετικά με τις ”απειλές” της ΕΕ σε σχέση με την ενταξιακή πορεία, επισημαίνεται από τιες ίδιες πηγές, ότι αυτές δεν φαίνεται να ”αγγίζουν” την Τουρκία, η οποία πιστεύει πως δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ.

Τονίζεται ακόμη ότι έχουν περιοριστεί και οι ”αναστολές” του τουρκικού στρατού ως προς το ενδεχόμενο επέμβασης στο Β. Ιράκ, σε σχέση με το παρελθόν.

Την ίδια ώρα, διαφαίνεται αλλαγή του τόνου των μονίμων αντιπροσωπειών ως προς την υποστήριξη των αμυντικών αναγκών της Τουρκίας, με τη Γερμανία να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αποσύρει τη συνδρομή της στην ενίσχυση της άμυνας της γείτονος χώρας, σε περίπτωση εισβολής της στο Β. Ιράκ, καταλήγει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που επικαλείται πηγές των Αθηνών.

Να σημειωθεί, ότι την Κυριακή, η νεοσύστατη κυβέρνηση του Τ. Ερντογκάν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την τουρκική εθνοσυνέλευση με 350 ψήφους υπέρ και 162 ψήφους κατά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v