”Χέρι” σε ιρακινές καταθέσεις βάζουν οι ΗΠΑ

Στη χρήση και διπλωματικών πιέσεων επιδίδονται τώρα οι ΗΠΑ, προκειμένου να κατάσχουν τα ανά τον κόσμο ιρακινά κεφάλαια, που βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες. Τι πράττει η UBS, τι λένε οι Μεγάλες Δυνάμεις.

”Χέρι” σε ιρακινές καταθέσεις βάζουν οι ΗΠΑ
Ιρακινά κεφάλαια που έχει δεσμεύσει η UBS στις ΗΠΑ, συμφώνησε να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Η κίνηση του ιδρύματος έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά το σχετικό αίτημα που απήυθυνε το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών προς 17 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της UBS, ζητώντας την κατάσχεση ιρακινών περιουσιακών στοιχείων.

Τα χρήματα που θα δώσει η UBS, προέρχονται από πληρωμές που πραγματοποίησαν αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες σε ιρακινές εταιρίες και δεσμεύτηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ψήφισμα 661/ 1990 του ΟΗΕ, που πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράκ μετά την εισβολή του Σαντάμ Χουσεϊν στο Κουβέιτ, πριν 12 χρόνια.

Η κίνηση προκαλείται εν μέρει από τη δυνατότητα της Αμερικής να βάλει σε ”μαύρη λίστα” χρηματοοικονομικά ινστιτούτα και χώρες, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση συμφωνιών με οργανισμούς των ΗΠΑ, ή συναλλαγών σε αμερικανικά δολάρια, αναφέρει το BBC.

Η UBS συμμορφώθηκε με το νόμο που δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα κατάσχεσης κάθε περιουσιακού στοιχείου που υπόκειται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, εάν κρίνεται απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια.

Στον νόμο περιλαμβάνεται κάθε διατραπεζική συναλλαγή σε αμερικανικά δολάρια, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όπως και κάθε περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στο αμερικανικό έδαφος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε εταιρία που έχει συμβόλαια με το ιρακινό κράτος, βρίσκεται πιθανόν σε ”κίνδυνο” εάν έχει χρήματα σε τράπεζες των ΗΠΑ ή πραγματοποιεί συναλλαγές σε δολάρια, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι ΗΠΑ διεκδικούν ποσό που υπολογίζεται στα 648 εκατ. δολάρια από ιρακινά περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται εκτός των συνόρων της και κάλεσαν τις άλλες χώρες να τις βοηθήσουν στο ”παγκόσμιο κυνήγι ματωμένου χρήματος”.

Καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος αποκοπής των εταιριών από το αμερικανικό οικονομικό σύστημα, αναλυτές εκτιμούν ότι ευρωπαϊκές εταιρίες θα εμφανίσουν στο επόμενο διάστημα προθυμία να ερευνήσουν το εάν και πώς θα συμμορφωθούν με τις επιταγές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, αν και η Βρετανία δεν σκοπεύει να δράσει ακόμα, μία λύση θα ήταν ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία του ιρακινού καθεστώτος θα μεταβιβαστούν στην νέα κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει τον Σαντάμ σε περίπτωση νίκης των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η χώρα του ερευνά εάν είναι νομικά δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα των ΗΠΑ, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαγορεύει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να προηγηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Η Ρωσία, από την άλλη, αρνήθηκε να συνεργασθεί, ενώ η Ελβετία ζήτησε νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για να δράσει. Η Γαλλία, παρά τη στενή σχέση ορισμένων γαλλικών εταιριών με το Ιράκ, δεν θεωρείται ότι έχει ιρακινά περιουσιακά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v