Εμψυχώνει ο Φρανκς - αντάρτικο ο Σαντάμ (update 4)

Το στίγμα των άμεσων αγγλοσαξωνικών στρατιωτικών επιδιώξεων διατύπωσε ο Τ. Μπλερ, ενώ ο στρατηγός Φρανκς, προχώρησε σε ”εμψυχωτικές” δηλώσεις, παραδεχόμενος ωστόσο τον ανταρτοπόλεμο του Σαντάμ. Εντατικοποιούνται οι επιχειρήσεις και στο Β. Ιράκ, ενώ σκληρές μάχες διεξάγονται σε απόσταση 80-100 μιλίων από τη Βαγδάτη. Καμία πόλη δεν έχει καταληφθεί. Μή ασφαλείς οι πετρελαιοπηγές του Ν. Ιράκ.

Εμψυχώνει ο Φρανκς - αντάρτικο ο Σαντάμ (update 4)
”Δύσκολες μέρες” για τη συμμαχία προανήγγειλε ο βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ, σε ομιλία του ενώπιον της βουλής των κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι αν και αρκετές στρατιωτικές ιρακινές μονάδες έχουν ήδη διαλυθεί, υπάρχουν άλλες που αντιστέκονται και θα αντισταθούν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε ακόμη σε έναν περιγραφικό απολογισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ έδωσε το στίγμα των αγγλοσαξωνικών επιδιώξεων. Αυτός, τόνισε, δεν είναι πόλεμος κατάκτησης, αλλά πόλεμος απελευθέρωσης, και ως εκ τούτου, όπως προσέθεσε, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε βομβαρδισμούς και κατόπιν επέλαση πεζικού, αφού στόχος μας είναι η προστασία εγκαταστάσεων και πλουτοπαραγωγικών πηγών και όχι η καταστροφή τους.

”Στο Νότο επιδιώκουμε την πλήρη κατάληψη του λιμανιού Umm Qasr, την εξουδετέρωση της αντίστασης στη Βασόρα, και τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Δυτικά, οι επιδιώξεις μας συνδέονται με την αποτροπή εύρεσης διεξόδου για τον ιρακινό στρατό, ενώ βόρεια, εκτός από τις πετρελαιοπηγές, επιδιώκουμε την ενίσχυση των θέσεών μας”, είπε o Τ. Μπλερ.

Αναφορικά με τις διαφωνίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μπλερ, αν και παραδέχτηκε την ύπαρξη τους, υποστήριξε ότι ”δεν εμφανίστηκε καμιά ουσιαστικά αντίθετη άποψη”, ενώ τόνισε την ομόφωνη υποστήριξη των 10 ”νέων” μελών της ευρωπαϊκής κοινότητας.



Εξάλλου, νέες απώλειες αναμένει ο επικεφαλής των αγγλοσαξονικών δυνάμεων, στρατηγός Φρανκς, ο οποίος όμως, σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, χαρακτηρίζει την προώθηση των δυνάμεων που ηγείται ως ”αστραπιαία”.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις συναντούν σποραδική αντίσταση, ενώ υπογράμμισε πως παρακάμπτονται εχθρικοί σχηματισμοί.

Στο μεταξύ, την παρουσία Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Β. Ιράκ παραδέχθηκε ο υποστράτηγος P. Osman, δίχως όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η παρουσία τους στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ως στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπροσθέτως, ”κομφούζιο” φαίνεται να επικρατεί ακόμη στο κατεχόμενο νότιο τμήμα του Ιράκ, καθώς οι αγλοσαξονικές δυνάμεις ανακοίνωσαν προ ολίγου ότι δεν είναι ασφαλείς οι πετρελαιοπηγές της Ρουμάϊλα, τις οποίες προηγούμενες (προχθεσινές) δηλώσεις ήθελαν ”υπό πλήρη έλεγχο”.

Οι ανταποκριτές των ΜΜΕ κάνουν λόγο για επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και για ισχυρές δυνάμεις ιρακινών της προεδρικής φρουράς και των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας που ”έμειναν πίσω” στο Νότιο Ιράκ για να κάνουν δολιοφθορές.

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε η κατάρριψη τουλάχιστον ενός μαχητικού ελικοπτέρου ”Απάτσι”, ενώ μαίνονται οι μάχες στη περιοχή της Ναζάφ, σε απόσταση 80-100 μιλίων από τη Βαγδάτη. Καμία ιρακινή πόλη δεν έχει ακόμη καταληφθεί.

Ηδη υπάρχουν στρατιωτικοί αναλυτές που επισημαίνουν το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι τονίζοντας ότι ήδη, από τις 09.30 το πρωί ώρα Βαγδάτης, η επιχείρηση εναντίον του Ιράκ έχει ξεπεράσει τις 100 ώρες, τη διάρκεια δηλαδή των χερσαίων επιχειρήσεων στη Καταιγίδα της Ερήμου, το 1991!

Aλλωστε, σε μια αναπάντεχη εξέλιξη, απελάθηκε σήμερα απο την Ελλάδα, ιρακινός διπλωμάτης, δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας του κράτους στη χώρα μας, με την κατηγορία των ”ανάρμοστων” στην ιδιότητα του δραστηριότητων.

Με διάγγελμά του, ο Σαντάμ Χουσεΐν επιχείρησε το πρωί να τονώσει το ηθικό πολιτών και στρατιωτών της χώρας του, συστήνοντας στους πρώτους υπομονή και κάνοντας ονομαστική αναφορά στους επικεφαλής των στρατιωτικών μονάδων, που προβάλουν σθεναρή αντίσταση στη Nasiriyah και τη Βασόρα.

Ο Ιρακινός ηγέτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη γενναιότητα που επέδειξε ο ιρακινός στρατός, τόνισε την καλή βούληση της χώρας του έναντι της διεθνούς κοινότητας, προέβλεψε ένα μακρύ πόλεμο, ενώ συχνές αναφορές πραγματοποίησε στο θεό. ”Θα κάνουμε κάθε θυσία για να ταπεινώσουμε τους εισβολείς” είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τη σημερινή του εμφάνιση ο Σαντάμ επιχείρησε να διασκεδάσει τη φημολογία για σοβαρό τραυματισμό του, ενώ μένει να αποδειχθεί αν το διάγγελμα εκφώνησε ο ίδιος ή σωσίας του.

Ωστόσο, ο υπουργός Αμύνης της Μ. Βρετανίας σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι το διάγγελμα Σαντάμ δεν ήταν ”ζωντανό”, ενώ τόνισε πως χρειάζεται χρόνος για να καταληφθούν ορισμένες πόλεις στο Ιράκ.

Παράλληλα και αναφερόμενος στο ζήτημα της πτώση του Tornado από συμμαχικούς πυραύλους, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ”μεγαλύτερη προσπάθεια” στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ των ”συμμάχων”.

Aξίζει ακόμα να αναφερθεί η είδηση ότι αερομεταφερόμενα τμήματα Αμερικανών, έχοντας εξασφαλίσει προηγούμενως ζώνες ρίψης, ”επιχειρούν” στο Β. Ιράκ, δίχως όμως να παραθέτονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, οι σκληρότερες μάχες από την αρχή του πολέμου διεξάγονται, μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και Ιρακινών, στην στρατηγικής σημασίας πόλη Nasiriyah, σύμφωνα με δημοσίευμα του Cnn, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματικού.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα τουλάχιστον 10 πεζοναύτες σκοτώθηκαν λόγω εχθρικών ενεργειών, αν και ο υποστράτηγος των Αμερικανών, J. Abizaid, έσπευσε να τονίσει ότι ο αριθμός είναι μικρότερος.

Οι δυνάμεις των πεζοναυτών φαίνεται να έχουν καθηλωθεί υπό το βάρος καταιγιστικών πυρών από πολυβόλα όπλα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανταποκριτής της New York Times, ενώ οι μάχες διεξάγονται σε ένα μέτωπο μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η ”σχετική στασιμότητα”, όπως χαρακτηρίστηκε από στρατιωτικούς αναλυτές, που παρατηρείται στα διάφορα σημεία του μετώπου.

Στο μεταξύ Αμερικανικά ελικόπτερα Apache επιτέθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον μονάδων της ”προεδρικής φρουράς”, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, με τις ανταλλαγές των πυρών να διαρκούν περίπου 3 ώρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Cnn.

Μάλιστα, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο ελικόπτερα αντίστοιχου τύπου, κατερρίφθησαν.

Εξάλλου, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού χαρακτήρισε στο τηλεοπτικό κανάλι ABC, το υποτιθέμενο εργοστάσιο χημικών, ως ”πιθανό χρυσωρυχείο” θεωρώντας ότι ίσως να περιέχει τις αποδείξεις που αναζητούν οι αγγλοσάξονες, αναφορικά με την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο δεν έχει δώσει στοιχεία για τη σημασία των ευρημάτων σε σχέση με τις κατηγορίες ότι ο Σαντάμ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

Επιφυλακτικότερη στάση άλλωστε ”κράτησε” αξιωματούχος της Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα ερευνάται.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ”έντονη” χθεσινή διαμαρτυρία του Αμερικανικού πενταγώνου έναντι της Ρωσίας, με το πρώτο να υποστηρίζει ότι η τελευταία πώλησε παράνομα στρατιωτικό υλικό στο Ιράκ και συγκεκριμένα συσκευές ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και αντιαρματικά όπλα.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v