Οι δηλώσεις Μπους ”πίεσαν” τη Wall

Mε αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, αφού οι δηλώσεις Μπους για το ζήτημα του Ιράκ, αλλά και η επίθεση που δέχθηκαν Αμερικανοί στο Κουβέιτ, επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της γεωπολιτικής αστάθειας.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για το θέμα της γεωπολιτικής αστάθειας επισκίασαν τα θετικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ορισμένων εταιριών, οδηγώντας σε πτώση τη Wall Street.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις Μπους αναφορικά με το Ιράκ και η πρόθεση του Προέδρου των ΗΠΑ, όπως την συνόψισε χαρακτηριστικά, ”να ηγηθούν οι ΗΠΑ μιας συμμαχίας που θα αφοπλίσει το Ιράκ”.

Αξίζει εν τούτοις να σημειωθεί πως το κλίμα ήταν ήδη βεβαρημένο από την επίθεση που δεχθηκαν Αμερικάνοι στο Κουβέιτ και το θάνατο ενός εξ αυτών.

Στα εταιρικά νέα, σημειώνεται η πτώση των μετοχών της 3Μ, της Jonhson & Jonhson, αλλά και της Ford (εταιρίες που είχαν καταγράψει θετικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου), ενώ αρνητικά κινήθηκαν και οι τίτλοι της Alcoa, ύστερα από την ενίσχυση της κερδοφορίας της ανταγωνίστριας εταιρίας Alcan.

Πτώση σημείωσαν και οι τίτλοι της Citigroup με την εταιρία να καταγράφει υποχώρηση κατά 37% στην κερδοφορία της για το δ΄ τρίμηνο του 2002.

Εξάλλου, η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη από τους αναλυτές, αφού σημαδεύεται από ορισμένα κομβικά γεγονότα, με πρώτο και κυριότερο την ”παράδοση” της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναφορικά με το Ιράκ.

Στις 8.442 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow (-1,68%), ενώ απώλειες ύψους 0,87% σημείωσε ο τεχνολογικός Nasdaq, στις 1.364 μονάδες.

Εξάλλου, πτώση κατά 1,57% σημείωσε ο S&P 500, στις 887 μονάδες.

Σημειώνεται πως τo δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε πτώση κατά 1,08%, στα 2,75 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κατέγραψε πτώση ύψους 1,21%, στα 5,73 δολάρια.

Εξάλλου, αμετάβλητο παρέμεινε το δικαίωμα της 3Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v