Πιέσεις στη Wall, νέο άλμα για χρυσό - ευρώ

Διορθωτικά κινείται πλέον ο Nasdaq, ενώ οριακά σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο κινείται ο Dow. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον χρυσό που βρέθηκε στα 358 δολάρια, αλλά και στο ευρώ που διέσπασε την ισοτιμία των 1,060 δολαρίων.

Γιατί ανεβαίνουν; Εύλογo το ερώτημα, στο οποίο δεν υπάρχει εξήγηση, συνεπώς να υποθέσουμε πως κατά τις ερχόμενες μέρες θα έχουμε πτώση.

Με αυτό το ερώτημα να πλανάται, οφείλουμε να εκφράσουμε έντονες αμφιβολίες ως προς τη ποιότητα των συμπερασμάτων που δύναται να εξάγει κανείς από τη σημερινή κίνηση των αγορών, καθότι, εν τέλει, δημιουργείται η αίσθηση πως η πτώση θα έρθει, απλά προς το παρόν... αναβάλλεται.

Κι αυτό γιατί τα σημερινά μακροοικονομικά δεδομένα – ιδιαιτέρως υψηλού βάρους – που ανακοινώθηκαν ήταν χείριστα, έως και παντελώς απογοητευτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε χαμηλό εννιαετίας: Δείκτης ”προσδοκιών” ως προς την ανεύρεση εργασίας: Χαμηλό εντεκαετίας. Δείκτης ”πληρωτέων τιμών” στα διαρκή αγαθά: 0 (ήτοι, η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς αποπληθωρισμό), κ.ο.κ.

Κι όμως, οι αμερικανικές αγορές, πλην Nasdaq, ”κρατιούνται” αν όχι πλέον σε θετικό έδαφος, τουλάχιστον σε αξιοπρεπή επίπεδα, χωρίς ουσιαστικά να συντρέχει λόγος, πέραν του ότι ίσως, όντας ακόμα Ιανουάριος, οι αμερικάνοι επενδυτές να μην αρχίσουν να στέλνουν τον κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικό δείκτη, τον S&P500, σε back-to-back διψήφιες απώλειες και τον Dow σε αντίστοιχα back-to-back των 100 ή περισσότερων μονάδων.

Αυτό ουδόλως φαίνεται να απασχολεί τους εμπλεκόμενους στις αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος, οι οποίοι φρόντισαν, με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς – όντας άλλωστε πιο ”εκλεκτισμένοι” - να στείλουν την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,0620 και το χρυσό εκ νέου στα 358 δολάρια ανά ούγια, ήτοι σε υψηλό επταετίας. Μάλιστα, ο χρυσός, intraday, έχει πάρει 9 δολάρια, με τα hedge-funds να κλείνουν άρον άρον θέσεις short.

Και πάλι, όπως και χθες, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, για την Ευρώπη. Απλά, ο FTSE-100 έκλεισε μεν αρνητικά αλλά με απώλειες μόλις 0,05%, ο Cac κατάφερε μικρά κέρδη ενώ ο Dax κινδυνεύει άμεσα, καθότι υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις για ένα πολύ γερό sell-off.

Το οποίο, προβλέπουμε, ότι θα έρθει λίαν συντόμως, αν όχι απόψε στις ΗΠΑ. Μόνο σωσίβιο στον ορίζοντα; Κάποια καλά εταιρικά αποτελέσματα απόψε από Microsoft και λοιπές εταιρίες-κολλoσούς. Που θεωρητικά πάντα, δεν θα έρθουν με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής...

ΥΓ. Είπαμε χθες πως το γεωπολιτικό τοπίο αρχίζει εκ νέου να κυριαρχεί ως πτυχή της πτώσης – Κύριες και κύριοι, ζούμε σε εποχή όπου η πυρηνική απειλή υφίσταται, και προστίθεται στο ήδη δεδομένο τοπίο (βλέπε Κορέα). Δύναται να υπάρχει εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε αυτό το περιβάλλον; Όχι, και ρίξτε μια ματιά, για πολλοστή φορά, στο χρυσό...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v