Κλίμα διόρθωσης στις διεθνείς αγορές

Αφορμή για διόρθωση στη Wall, την οποία ακολούθησαν και οι ευρωπαικές αγορές, έδωσαν τα αποτελέσματα, αλλά και οι μελλοντικές εκτιμήσεις της Intel. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις ανακοινώσεις των Yahoo και Apple που αναμένονται σήμερα και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ”ανάσταση” της αγοράς.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, καθώς μέχρι στιγμής, η αντίδραση των Ευρωαγορών – μένει μόνο ο Dax για να επιβεβαιώσει την άποψη – στη σημαντική διόρθωση των αμερικανικών αγορών κρίνεται μάλλον ικανοποιητική.

Κι αυτό γιατί με τον Dow να υποχωρεί κατά 100 μονάδες, το κλείσιμο σε Cac και FTSE με απώλειες ”μόλις” 1,24% και 1,46% παρέπεμψε σε προσπάθεια των Ευρωπαίων επενδυτών να θεωρήσουν τη σημερινή κίνηση του Dow και κυρίως του Nasdaq ως μια φυσιολογική, αναμενόμενη ίσως, διόρθωση, παρά ως την αντιστροφή της βραχυχρόνιας τάσης σε καθαρά πτωτική.

Εξάλλου, όπως η Intel χθες μάλλον ”καταδίκασε” σήμερα το Nasdaq σε διόρθωση, στον ίδιο βαθμό οι ανακοινώσεις των Yahoo! και Apple που αναμένονται σήμερα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ”ανάσταση” της αγοράς και στην επαναφορά σε τροχιά αντίδρασης.

Άποψη που δεν ασπάζονται προς το παρόν οι επενδυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι οποίοι φαίνεται να προετοιμάζονται για τα χειρότερα, κι αν αυτά δεν έρθουν, τότε μάλλον αύριο θα έχουμε μια νέα αντίδραση με αθρόο κλείσιμο short θέσεων. Κάτι στο οποίο εμφανώς προσδοκούν οι Ευρωαγορές, εξου και οι απώλειες με…μέτρο.

Ίσως, εν τέλει, η διάθεση για ”στοιχήματα” στην έκβαση των εταιρικών αποτελεσμάτων για την οποία κάναμε λόγο χθες να παραμένει ευρέως ως τάση, εξάλλου η συνεχιζόμενη υποχώρηση του χρυσού και η αδυναμία διάσπασης της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στο 1,06 δείχνει ότι αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια, και κυρίως τα hedge funds, έχουν αποδεχθεί τη κατάσταση και απλώς αποκομίζουν κέρδη αναμένοντας νέους καταλύτες ανόδου και την περαιτέρω επιβάρυνση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Πάντως, το γεωπολιτικό τοπίο αρχίζει εκ νέου να κυριαρχεί ως πτυχή της πτώσης, δεδομένου ότι η περίπτωση της Νοτίου Κορέας φαίνεται να αναρριχάται στην ατζέντα των επενδυτών – και φυσικά του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – δημιουργώντας νέες ανησυχίες γύρω από τη γενικότερη σταθερότητα, ή έλλειψη αυτής αν προτιμάτε. Μέχρι στιγμής, μόνο τα ομόλογα δείχνουν να ”τραβάνε” το έξυπνο χρήμα, εξάλλου η είσοδος και έξοδος από αυτά είναι απλή. Δυο μέρες μένουν, και θα έχουμε σαφώς πιο σαφή εικόνα για το πού πάμε (ή δεν πάμε ενδεχομένως)…

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v