Αμετάβλητο το σκηνικό μέχρι τέλους στη Wall

Μέχρι τέλους διατηρήθηκε το πτωτικό κλίμα στην αμερικανική αγορά, καθώς ούτε η έκθεση της Μπεζ Βίβλου από τη Fed προσέφερε κάτι ”συγκινητικό” στους επενδυτές ώστε να αποσπάσουν την προσοχή τους από τις αρνητικές εκτιμήσεις της Intel.

Καμία αλλαγή δεν κατόρθωσε να επιφέρει-όπως αναμενόταν άλλωστε- η ανακοίνωση της Μπεζ Βίβλου από τη Fed, με αποτέλεσμα οι αμερικανικοί δείκτες να διατηρήσουν το πτωτικό κλίμα μέχρι τέλους, σαφώς επηρεαζόμενοι από τις αρνητικές εκτιμήσεις της Intel.

Τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου της Intel ήταν αντίστοιχα-και κάτι παραπάνω- με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο η εταιρία επεξεργαστών ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου θα ανέλθουν περί τα 6,5-7 δισ. δολάρια, έναντι των 6,6 δισ. που εκτιμά η First Call.

Επιπρόσθετα, η Intel ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει τις επενδυτικές της δαπάνες σε νέα εργοστάσια και εξοπλισμό κατά 1 δισ. δολάρια από το ποσό των 4,7 δισ. δολαρίων του 2002.

Άμεσα, η Credit Suisse First Boston περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για την Intel ελαφρά, ενώ η Merrill Lynch τις διατήρησε ως έχουν. Παράλληλα, εταιρίες κατασκευής εξοπλισμού επεξεργαστών, όπως η Applied Materials και η KLA-Tencor, κινήθηκαν πτωτικά, με την πρώτη να καταγράφει απώλειες άνω του 6%, και την KLA-Tencor να υποχωρεί περί το 3%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της εταιρίας χημικών δραστηριοτήτων DuPont, ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση που εξέδωσε σχετικά με τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου. Πάνω από 5% υποχώρησε και η Alcoa, επιφέροντας περαιτέρω πίεση στον Dow Jones.

Κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Yahoo, καθώς η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη της τάξης των 6 σεντς ανά μετοχή για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2002, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του προηγουμένου έτους.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,76 δολάρια με απώλειες 0,72%, ενώ ο ΟΤΕ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα 5,66 δολάρια. Η 3Ε κατέγραψε κέρδη 1,70% στα 13,73 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 8723,18 μονάδες με απώλειες 1,35% ενώ ακολούθησε και ο S&P με πτώση 1,44% στις 918,22 μονάδες. Ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1438,80 μονάδες με πτώση 1,52%.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος το Δεκέμβριο, σε σχέση με την πτώση κατά 0,4% του Νοεμβρίου, ενώ ο δείκτης εξαιρουμένων των τροφίμων και του ενεργειακού κλάδου, κατέγραψε πτώση 0,3% έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v