Σε αρνητικό έδαφος ”έκλεισε” η Wall

Οι αρνητικές εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία της κερδοφορίας μιας σειράς εταιριών (Sun Μicrosystems, Microsoft, IBM, ebay) στάθηκαν ικανές να οδηγήσουν σε πτωτική τροχιά τους βασικούς δείκτες της Wall Street, ενώ το κακό κλίμα επέτεινε η είδηση της ανακάλυψης 11 ανενεργών κεφαλών στο Ιράκ. Ανοδικό ράλι και για το χρυσό, διέσπασε το επίπεδο των 1,06 δολαρίων το ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο ”έκλεισαν” οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, σε μια συνεδρίαση που οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των εταιριών καθόρισαν, κατά κύριο λόγο τις τάσεις, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Πτώση σημείωσαν οι τίτλοι της Yahoo, αφού οι αρνητικές εκτιμήσεις της εταιρίας για τα αποτελέσματά της το τρέχον τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

”Θύματα” των εκτιμήσεων από τους αναλυτές έπεσαν και οι εταιρίες Sun και ebay, που σημείωσαν πτώση, αφού οι εκτιμήσεις της αγοράς ”μιλούσαν” για πτώση στην κερδοφορία τους.

Πιέσεις στο δείκτη Dow δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, οι αρνητικές εκτιμήσεις από τους αναλυτές για τα αποτελέσματα των ΙΒΜ και Microsoft, τα οποία θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Η ΙΒΜ εκτιμάται πως θα καταγράψει κέρδη ύψους 1,30 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,46 σεντς την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, ενώ η Microsoft προβλέπεται να σημειώσει κέρδη 46 σεντς ανά μετοχή, έναντι 49 σεντς την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, μείωση κατά 32.000 ως τις 360.000 παρουσίασαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους αναλυτές που περίμεναν αύξησή τους. Στο 0,1% παρέμεινε άλλωστε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο, με τους αναλυτές να περιμένουν ότι θα διαμορφωθεί στο 0,2%.

Θετικά πάντως ήταν τα μηνύματα από τις General Motors και την United Technologies, που ανακοίνωσαν αποτελέσματα ανώτερα των προσδοκιών. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο κέρδισε 1,62 σεντς ανά μετοχή (οι αναλυτές περίμεναν 1,53 σεντς), ενώ η κατασκευάστρια αεροναυπηγικού εξοπλισμού, United Technologies ξεπέρασε τις προβλέψεις κατά 2 σεντς (στα 1,06 από προβλέψεις για 1,04).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης η ανακάλυψη από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών 11 ανενεργών κεφαλών στο νότιο Ιράκ, στοιχείο, που επέτεινε το κακό κλίμα που επικρατούσε.

Στις 8.698 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow, σημειώνοντας απώλειες ύψους 0,28%, ενώ στις 1.423 μονάδες έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq (-1,0%).

Eξάλλου, πτώση κατά 0,38% σημείωσε ο S&P 500, στις 914 μονάδες.

Σημειώνεται πως το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε κέρδη ύψους 0,72% (2,78 δολάρια), ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε κέρδη ύψους 1,94%, στα 5,77 δολάρια.

Εξάλλου, το ADR της 3Ε κατέγραψε υποχώρηση κατά 0,22%, στα 13,70 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v